Lastnosti cepiv

Bo cepivo učinkovito tudi proti novemu sevu koronavirusa?

B.K.
21. 12. 2020, 22.25
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 22.28
Deli članek:

Cepljenje proti covidu je tik pred vrati. Prvo pošiljko 5000 odmerkov slovenske zdravstvene oblasti pričakujejo že konec tega tedna. Kakšne so lastnosti cepiv proti covidu?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vsi se sprašujemo, zakaj sta potrebna dva odmerka cepiva proizvajalca Pfizer in tudi drugih proizvajalcev, da smo zaščiteni pred covidom? Tudi če greš večkrat v šolo, znaš več, kot če bi šel samo enkrat, je z duhovito primerjavo na nocojšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija razložil Tomaž Bratkovič s Fakultete za Farmacijo v Ljubljani. "Težko je napovedati kakšen bo odziv na en odmerek. A v raziskavah se je izkazalo, da je imunski odziv mnogo boljši po dveh odmerkih," je razložil. "Cepivo po prvem odmerku nudi približno 50-odstotno zaščito, po drugem pa tudi več kot 90-odstotno," je dodal.

Bratkovič je še razložil, da sta si cepivi proizvajalca Pfizer in proizvajalca Moderna, ki si kot drugi obeta dovoljenje za promet v Evropski uniji, zelo podobni, saj uporabljata isto tehnologijo. "Učinkovino naredijo pri obeh encimsko. Manjše razlike so v sami formulaciji, razlikujeta se malce tudi po višini odmerka in stabilnosti. Tehnologiji pa sta zelo podobni." Kombiniranje cepiv je zaenkrat odsvetovano, saj zaradi podatkov o tem kako cepivi delujeta v kombinaciji zaenkrat še ni.

Kaj pa se zgodi, če zbolimo po tem, ko smo prejeli prvi odmerek cepiva, ne pa še drugega, ali če smo zboleli še preden se cepimo s prvim odmerkom? Lahko se namreč zgodi, da nekdo okužbo s koronavirusom preboleva asimptomatično. Takšne osebe odmerek ne bo zaščitil, a po Bratkovičevih besedah cepljenje vseeno svetujejo tudi tistim, ki so virus že preboleli.

Vseeno bodo ti na seznam za cepljenje prišli kasneje. To so danes sporočili z Ministrstva za zdravje, kjer so oznanili, da bodo prvi cepljeni najbolj ranljivi prebivalci domov za starejše in zaposleni v domovih, tistih, ki so virus pred kratkim preboleli pa v začetku, ko je cepiva še bolj malo, ne bodo cepili.

Bo cepivo učinokvito tudi proti novemu sevu koronavirusa?

Bratkovič je ob tem še poudaril, da ni bojazni, da cepivo ne bi delovalo proti novemu sevu koronavirusa, ki so ga odkrili v Združenem kraljestv. Mutacija je nekaj pričakovanega, je pojasnil in dejal, da ne gre zagnati panike. Cepivo namreč imunskemu sistemu pove, proti kateremu proteinu se moraboriti in ta ostaja zaenkrat pri vseh sevih enak. Na kratki rok nam zato ni treba skrbeti. So pa virusi organizmi, ki hitro mutirajo, zato bo na dolgi rok verjetno potrebno cepiva tudi prilagajati, je še dodal.