otroci sirske vojne

Matere in otroci s sirskih taborišč prispeli na Finsko in v Nemčijo

B.K./STA
20. 12. 2020, 16.58
Posodobljeno: 20. 12. 2020, 16.59
Deli članek:

Nemčija in Finska sta v domovino pripeljali več svojih državljanov, ki so živeli v begunskih taboriščih na severovzhodu Sirije, so danes sporočili iz Berlina in Helsinkov.

Profimedia
Žene in otroci borcev ISIS so več let po porazu živeli v kampih, ki jih upravljajo kurdske sile.

V okviru skupne operacije se je v Nemčijo in na Finsko skupno vrnilo pet mater in 18 otrok. Finsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so v domovino sprejeli dve materi in šest otrok. Nemčija pa je ta konec tedna sprejela tri matere in 12 otrok.

Ena aretacija takoj po pristanku

Eno od nemških državljank so sicer ob prihodu na letališče v Frankfurtu aretirali zaradi suma terorizma. V marcu 2015 je namreč kot 15-letnica odšla v Sirijo, kjer se je pridružila skrajni Islamski državi (IS) in se poročila z enim njenih članov.

"Ta dobra novica tik pred božičem nas prepričuje, da nam bo kmalu uspelo uresničiti še druge vrnitve," je povedal nemški zunanji minister Heiko Maas.

"V prihodnjih tednih in mesecih bomo delovali v tej smeri," je zagotovil.

Odposlanec finskega zunanjega ministrstva Jussi Tanner pa je na novinarski konferenci ocenil, da je bil skrajni čas za varno vrnitev teh otrok. Finska policija mora sicer še preučiti, ali se bodo morale ženske soočiti s kakšno obtožnico.

Taborišča na severovzhodu Sirije nadzorujejo kurdske sile, odkar je IS doživela padec v začetku leta 2019. Taborišča pa niso primerna za otroke, saj tam nimajo zaščite in niso deležni izobraževanja, so še opozorili na finskem ministrstvu.