SKOZI ŽIVLJENJE

Leta prinesejo telesne in duševne spremembe

T.D.
20. 12. 2020, 16.22
Deli članek:

Ko se bolj ali manj radoživo pomikamo skozi desetletja, nas doletijo nekatere neizogibne spremembe. A seznam teh je lahko nadvse kratek.

Dreamstime
Petdeseta leta so tista, ko večina žensk vstopi v obdobje menopavze

Čilost in zdravje namreč nista povezana z letnico rojstva, temveč z življenjskim slogom, za katerega smo v celoti odgovorni sami.

Štirideseta

Je to guba? Seveda! Štirideseta so čas, ko vam sonce, ki ste ga oboževali kot najstnica, začne vračati udarce. Sredi tega desetletja je verjetnost, da boste umrli zaradi raka, večja kot verjetnost smrti zaradi nezgode. Sredi tega desetletja boste morda ugotovili, da so glasni koncerti v rosnejših letih povzročili, da so zvoki, ki jih slišite, zdaj nekoliko pridušeni. Tudi če ste ljubitelj klasične glasbe, so vaši bobniči izgubili prožnost, kar vpliva na vaš sluh. Ne pozabite na očala za branje. Ni vprašanje, ali se vam bo razvila oblika kratkovidnosti, vprašanje je, kdaj se bo pojavila. Kratkovidnost se pojavi, ker očesne leče s starostjo otrdijo in se teže prilagajajo.

Petdeseta

Nekega dne si ogledate roke in zdi se vam, da vidite roke svoje babice. Na žalost so to vaše dlani. Vse te rjave pege in nabrekle žile so posledica let izpostavljanja soncu in čedalje manjše sposobnosti vaše kože, da se znebi lipofuscina, snovi, ki nastaja ob kopičenju prostih radikalov v koži. Zgodaj v tem desetletju v večini evropskih držav ženske dosežejo menopavzo. Povprečje je 52. leto.

Šestdeseta

Čeprav jih ne morete videti, imate v črevesju verjetno majhne žepke, imenovane divertikli. Ne bodo vas motili, če se vanje ne bodo ujeli drobci prebavljene hrane. V tem primeru pa se lahko vnamejo. Da bi to preprečili, uživajte veliko vlaknin. V tem desetletju lahko moški odkrijejo nekaj urinarnih težav zaradi povečane prostate. Oglasite se pri svojem oftalmologu. Možno je, da vam na enem ali obeh očeh nastaja siva mrena, ki jo je treba odstraniti.

Sedemdeseta in osemdeseta

Kako se počutite v svojih 70. in 80. letih, je v resnici odvisno od tega, kako ste preživeli zadnjih šest desetletij. Če niste nikoli telovadili, ste pa veliko kadili in pili, in če ste gledanje televizije pozno v noč imeli za intelektualno dejavnost, imate najverjetneje težave zaradi sladkorne bolezni in bolezni srca, pozabljate preproste stvari in se borite proti kronični bolečini zaradi artritisa.