Evropa

Zaradi novega seva koronavirusa vse več držav uvaja ukrepe

B.K./STA
20. 12. 2020, 15.17
Posodobljeno: 20. 12. 2020, 21.08
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija je svoje članice v Evropi danes pozvala k okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so novi sev virusa zunaj Velike Britanije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji. "V Evropi, kjer je širjenje intenzivno morajo države okrepiti nadzor in prizadevanja za preprečevanje okužb," je poudarila tiskovna predstavnica WHO za Evropo.

WHO je v soboto sporočila, da je v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih. "Oblasti Združenega kraljestva bodo še naprej z nami delile informacije ter rezultate analiz in študij o novem sevu. Ko bomo izvedeli več o lastnostih in vplivu te različice pa bomo posodobili podatke in obvestili države članice in javnost," je sporočila organizacija na Twitterju.

Kot je za televizijo Sky News povedala Susan Hopkins iz agencije za javno zdravje v Angliji, so novi sev prvič odkrili septembra pri bolniku v Kentu. Po njenih besedah so znanstveniki novembra ugotovili, da je novi sev povezan z žariščem v Kentu, od koder se je razširil v London in Essex. 11. decembra so o tem obvestili vlado v Londonu.

Ni dokazov, da bi bil bolj smrtonosen, tudi cepivo je učinkovito

Britanski premier Boris Johnson je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv". Zato je odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra. Ob tem je dodal, da ni dokazov, da bi novi sev bil bolj smrtonosen ali da cepivo proti njem ne bi delovalo.

Mutacije virusov sicer niso nič nenavadnega. V zadnjih mesecih so po svetu odkrili že na tisoče različnih mutacij novega koronavirusa, a doslej te mutacije niso vplivale na to s kakšno lahkoto se virus prenaša ali kako hudi so simptomi bolezni.

Države uvajajo prepovedi letov

Belgija bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave.

Že pred tem se je za prepoved vseh letov odločila Nizozemska. Kot so sporočili iz vlade, od danes do najmanj 1. januarja velja prepoved vseh letov iz Velike Britanije. Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje.

Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljiv sev že odkrili v naključnih vzorcih na Nizozemskem v začetku decembra. Primer morajo sedaj podrobneje preučiti.

S polnočjo lete iz Združenega kraljestva do najmanj 31. decembra prepoveduje tudi Nemčija. Izjema bo po navedbah nemškega ministrstva za promet veljala za tovorne lete, polete za zdravstveno osebje ali letala, na katerih bo le posadka in se bodo vračala v Nemčijo. Nemčija sicer razmišlja tudi o prepovedi letov iz Južne Afrike.

Lete iz Velike Britanije je medtem prepovedala tudi že Avstrija. Od kdaj prepoved velja, še niso določili.

Irska bo poleg letalskega prometa iz Velike Britanije od polnoči po krajevnem času za najmanj 48 ur prepovedala tudi trajektni promet.

Tudi Wales in Škotska se pridružujeta zaostritvi omejitve potovanj. Škotska premierka Nicola Sturgeon je prepovedala potovanje med Škotsko in drugimi deli Velike Britanije, policija pa je okrepila nadzor meje. Nadzornih točk ne nameravajo uvesti.

Ukinitvi povezav z Veliko Britanijo se bo sicer pridružila tudi Italija, je danes potrdil zunanji minister Luigi Di Maio. Kdaj točno bi ukrep stopil v veljavo, ni povedal, le da trenutno še pripravljajo ukaz.

Slovenija trenutno nima direktnih letalskih povezav z Veliko Britanijo.