Dieta covid-19

Kako ostati v kondiciji v času karantene

Sonja Grizila / Revija Zarja Jana
20. 12. 2020, 15.10
Deli članek:

Seveda nismo tako obešenjaški, da bi vam dopovedovali, kako je karantena zaradi covida idealna priložnost za hujšanje in osebnostno rast ter podobne neslanosti. Bi vam pa radi našteli nekaj sicer preizkušenih pravil, kako ostati čim bolj v kondiciji, telesno in duševno.

Zarja Jana
Vsaka spodobna dieta ima seznam nakupov, naša bo vsebovala predvsem vse tisto, kar vsekakor raje pustimo v trgovini.

Pomladnega vala virusa nismo dobro preživeli, kar petina otrok se je zredila, petnajst odstotkov jih je veliko manj gibljivih kot prej, še huje je s starejšimi, ki so se otepali z obupom, depresijo, nasiljem in se še bolj vdajali razvadam, ki nikomur ne koristijo. V mrzlih mesecih bo še huje, saj bomo še manj na svežem zraku, zato je skrajni čas, da se temeljito pogovorimo s seboj. In s svojimi bližnjimi.

Nikar ne mislite, da se po svetovnem spletu ne valjajo »diete covid-19« z različnimi eksotičnimi imeni in »inovativnimi« pristopi. Vse to smo že brali in seveda nič od tega ne deluje, če najprej temeljito ne pospravimo po glavi ter zberemo neznanske količine volje za hujšanje in samozdravljenje. Zdaj pač ni čas za velike podvige, poskrbeti moramo, da bomo ostali kolikor toliko zdravi in se ne bomo vdajali malodušju, ki ga skušamo pregnati s preobilno in nezdravo hrano ter pijačo, za oboje dobro vemo, da nam škodi.

Seveda bomo morali zadeve zastaviti stanju primerno – če tisti družinski član, ki skrbi za nakupe in prehrano (saj vemo, da je to običajno mama), dela od doma, lahko vsaj za silo nadzoruje, kdaj in kaj kdo je; če hodi v službo, bo treba zadeve zastaviti že prejšnji večer, predvsem pa delo med družinskimi člani porazdeliti. Otroci, ki hodijo v šolo, so sposobni vsaj delno poskrbeti zase, samo zaupati jim moramo. Predvsem pa poskrbimo, da ne bodo imeli polnih predalov sladkarij, s katerimi se bodo nekontrolirano basali.

Nakupovalni seznam

Vsaka spodobna dieta ima seznam nakupov, naša bo vsebovala predvsem vse tisto, kar vsekakor raje pustimo v trgovini. Obnašajmo se kot zdravljeni alkoholiki, ki praviloma doma nimajo alkoholnih pijač, da jih v trenutkih stiske ne bi zamikale.

  • Nikar ne kupujmo sladkih gaziranih pijač, namesto tega se navadimo piti vodo, sadne čaje brez sladkorja (otrokom jih osladimo z malce medu), priročne so tudi šumeče vitaminske tablete brez kalorij, ki jih raztopimo v vodi. Tudi zalog alkohola si nikar ne ustvarjajmo, saj se ne moremo izgovarjati, da pač moramo nekaj imeti za goste. Teh še lep čas ne bo.
  • Za zajtrk si namesto čokoladnih namazov in mislijev z veliko sladkorja raje nakupimo ovsene kosmiče, navadni jogurt, suho sadje, skutne namaze in marmelado brez dodanega sladkorja. Mislije z mlekom ali jogurtom si potem sami napravimo, namesto sladkorja dodamo na drobno zrezano suho sadje. Ne pustimo se premamiti hrustljavim francoskim štrucam in žemljicam, kupujmo raje črni in ajdov kruh, pri količini se bomo lažje krotili. Iz zelenjave (paprike, gob, pora, jajčevcev…) si lahko naredimo domače namaze brez aditivov, ki bodo v kozarcu v hladilniku zdržali vsaj en teden. Izognimo se klobasam in drugim mesnim izdelkom, raje kupimo kos mesa, ga zdušimo, ohladimo in na tanko narežimo ter uporabimo za sendviče.
  • Sladkarijam se bomo težko odrekli, še posebej če so pri hiši otroci, nikar pa si ne delajmo zaloge čokolade, napolitank in sladoleda, kakšni bolj pusti piškoti in bomboni brez sladkorja bodo čisto dovolj. Kadar imamo čas, specimo večje količine peciva z veliko sadja in ga spravimo v zamrzovalnik, vsekakor bo veliko bolj zdravo in manj kalorično kot večina slaščic, ki jih običajno naskakujemo.
  • V trgovini se izognimo zamrzovalnikom, kjer hranijo razne prigrizke, ribje palčke, panirano meso, pomfrit in podobne radosti, ki jih stresemo v vroče olje in ocvremo. Fritezo raje pospravimo na podstrešje in pecimo v ponvi ali pečici. Pametno je, če si nabavimo olje v pršilu. Namesto priljubljenega pomfrita pripravimo manj kalorično bombo, ki je prav tako okusna: olupljen krompir zrežemo na manjše kocke in kuhamo v slanem kropu osem minut, odcedimo, poškropimo z oljem, premešamo in stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pri 200 stopinjah krompir hrustljavo zapečemo. Odlična je tudi zelenjava v pečici, ki jo prav tako samo poškropimo z oljem, mora pa biti naložena v eni plasti, da se ne bo skuhala namesto spekla. Tik pred koncem peke jo lahko potresemo še z malo naribanega sira.
  • Kot hudič križa se ognimo polic s smokiji, čipsi, pokovko in drugimi slanimi prigrizki, ki jih skoraj nezavedno grizljamo kar naprej. Lahko si naredimo sami čips iz zelenjave – peso, korenje, kolerabo, repo, belo redkev narežemo na tanke rezine, solimo, poškropimo z oljem in v zelo vroči pečici hrustljavo zapečemo.

Skuhajmo si juho!

Če ste v karanteni ali samoizolaciji in imate torej čas, se nikar ne lotite pospravljanja omar, ampak se raje naučite skuhati nove okusne in zdrave jedi, poiščite kakšno primerno telovadno vajo in si privoščite knjigo o samoobvladovanju. Če kdaj, takšne nasvete potrebujemo zdaj.

Skuhajmo si govejo juho ali juho iz nemastnega piščančjega mesa, ki je prav tako zelo okusna. Otroci imajo radi čisto juho z rezanci ali fritati, včasih bi najraje jedli samo to. Čista juha je tudi zelo pripravna za zalivanje zelenjavnih jedi, rižot in praženega krompirja. Tudi če nimamo časa skuhati pravega kosila, bo juha, ki jo imamo v velikih količinah v hladilniku, pogrela želodec in popravila vtis.

Kako prekiniti prenajedanje?

Nasvet velja predvsem za odrasle, ki imajo težave z nihanjem sladkorja v krvi, pa čeprav nimajo sladkorne bolezni. Običajno je takole: zjutraj si privoščimo sendvič z veliko belega kruha ali pa jemo sladkan misli iz predelanih žit in čokolade – in potem se začne. Kar naprej smo lačni, seveda ne hrepenimo po repi in kislem zelju, ampak po krepkih ogljikovih hidratih. Napade lakote lahko prekinemo le tako, da je naslednji obrok izključno samo beljakovinski – lonček začinjene skute, jogurt, kakšno jajce, tofu, dušen zrezek. Pri naslednjem obroku dodamo beljakovinam še zeleno zelenjavo, ki jo bolj skopo zabelimo. Vsaj dva dni ne bi smeli jesti nobenih ogljikovih hidratov, rezen tistih iz neškrobnate zelenjave, tudi sadju se moramo odpovedati. Pa bo postala lakota obvladljiva. Tega seveda ni treba takoj proslaviti s kilogramsko porcijo sladoleda.

Pripravite si prigrizke za napade lakote

Ki se seveda bodo zgodili, še posebej kadar bomo napeti in razdraženi. Rešijo nas lahko oreščki (seveda ne v brezmejnih količinah), narezana surova zelenjava s kakšno nemastno pomako, koščki pečenke od kosila, ki jih pospravimo s kislo kumarico ali mlado čebulo, lahko si pripravimo mafine, tako da na drobno zrežemo zelenjavo, jo zdušimo, primešamo stepena jajca in malo parmezana ter damo v modelčke za mafine. Pečemo slabe pol ure v srednje vroči pečici, jemo lahko tople ali hladne, pripravni so za malico v službi, tudi zamrznemo jih lahko. Rešijo nas lahko tudi različne solate, ki jih imamo v hladilniku, narejene so iz čvrste zelenjave – cvetača, brokoli, brstični ohrovt, stročji fižol ..., lahko jim dodamo tunino za več okusa ali pa kakšno jajce.

Delni post nas bo obdržal pokonci

Če nam zmanjkuje energije, ni kriva le slaba hrana, kar pomeni, da goltamo vse, kar nam pride pod roke, ampak tudi to, kdaj jemo. Tri ure pred spanjem ne bi smeli ničesar več vtakniti v usta, med večerjo in zajtrkom bi moralo biti vsaj dvanajst ur razlike, da si telo opomore, izloči odpadne snovi in nas napolni s energijo. Pametno je, če vsaj dvakrat na teden zdržimo brez hrane 16 ur, takrat bo remont v telesu popolnejši, še posebej nam bodo hvaležna jetra. Ni težko – preskočimo zajtrk in se vse dopoldne nacejamo z vodo in nesladkano limonado, tudi kavo lahko spijemo. Če smo se prejšnji dan pošteno prenajedali, bomo s postom do kosila popravili precej škode.

Naučimo se dihati!

Ker se bomo že zaradi mraza najbrž manj gibali na prostem, je skrajni čas, da vzamemo lekcijo o pravilnem dihanju, le tako bomo napolnili celice s kisikom in pregnali utrujenost. Odprimo okno, lezimo na tla in napravimo vse tisto, kar smo videli na številnih videih oziroma prebrali v priročniku. Globoko dihanje je nadvse priporočljivo tudi v trenutkih pred nenadnimi odločitvami, ko smo razburjeni ali hočemo s kom ihtavo poravnati račune, pa če je kriv ali ne. S tem pridobimo nekaj časa in dodaten kisik v možganih, ki bo morda preprečil, da bi brezglavo reagirali.

Telovadnica na dveh kvadratnih metrih. 

Če tečete ali kolesarite, super. Sicer si bo treba omisliti domačo telovadnico. Ni treba, da si navlečemo drage in velike naprave za fitnes, dva kvadratna metra in telovadna blazina (armafleks) bodo dovolj. Na spletu najdete številne vaje (poskusite najti vadbo za sladkorne bolnike), sestavljene iz poskakovanja, mahanja, pregibanja, vadbe z lahkimi utežmi in številne vaje na tleh. Lahko si naročite tudi kolo, ki ima samo pedale (uporabno je tudi za razgibavanje rok) in mini steper, oboje po vadbi potisnete pod posteljo in za oboje boste odšteli manj kot sto evrov s poštnino vred. Zelo so koristne tudi vaje s palico (predvsem za ramena in hrbet), ravno prave dolžine je ročaj od metle. Med podboje vrat namestite drog, ki bo prišel zelo prav hrbteničarjem za raztezanje in bo v veliko veselje otrokom, na kakšno steno pa pričvrstite telovadno lestev, kar seveda ne bo polepšalo stanovanja, ampak estetika ta hip nikakor ni na prvem mestu.

Seveda pa je potrebna disciplina. Vsaj na začetku štejte, koliko posamičnih gibov ste naredili. Zabavno je telovaditi skupaj z otroki in nikar ne prelagajte vadbe na pozen večer, ker boste slabo spali in boste preutrujeni za kaj resnega. Najprimernejši čas za vadbo je zjutraj pred zajtrkom in popoldne dve uri po kosilu, ko nas gibanje napolni z novo energijo.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica