V strahu pred večjim izbruhom

Okužen Božiček širil več kot samo veselje, pestoval je najmanj 50 otrok

S.R.
16. 12. 2020, 09.08
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 09.08
Deli članek:

Božiček ni vedel, da je okužen, zdaj se bojijo večjega izbruha.

Profimedia
V kritičnih trenutkih ni kazal simptomov.

V kraju Ludowici v ameriški zvezni državi Georgia sta prejšnji četrtek želje otrok poslušala Božiček in njegova gospa Božička. Potekala je namreč vsakoletna božična slovesnost, na kateri prižigajo praznične luči in s tem v srca dobrih 2000 občanov zasejejo seme prazničnega vzdušja. Kot poroča spletni portal Vice News, se je v naročju Božička znašlo najmanj 50 otrok, ti pa so mu v uho prišepetavali svoje želje. Le dva dni po dogodku sta bila tako Božiček kot Božička na testu za okužbo z novim koronavirusom pozitivna. 

Na sami slovesnosti sicer nista kazala nobenih simptomov covida-19, je v ponedeljek dejal Robert D. Parker, predsednik okrajne komisije v Long Coutyju, pod katerega spada tudi Ludowici. »Tako 'Božička kot Božičko' osebno poznam že celotno življenje in lahko zagotovim, da zavestno nikoli ne bi storila ničesar, kar bi ogrožalo otroke. To počneta že leta, da lahko med prazniki razveselita otroke, pa je ena najpomembnejših stvari v njunih življenjih,« je še pojasnil. Družinam, ki so po četrtkovi slovesnosti morda domov odnesle tudi virus, svetuje, naj upoštevajo priporočila ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. 

Ni jim žal

V okrožju bodo otrokom, ki jih okuženi Božiček pestoval, do prihajajočih počitnic omogočili šolanje na daljavo. Lokalne oblasti se zaradi dogodka sicer bojijo večjega izbruha virusa, a hkrati zagovarjajo svojo odločitev, da tudi v trenutnih razmerah, ko je pandemija v popolnem razmahu, organizirajo to vsakoletno slavje. »Vztrajamo pri svoji odločitvi, da ne izpustimo te praznične tradicije in da v teh težavnih časih omogočimo vsaj nekaj normalnosti,« je še dejal Parker ter dodal, da sta Božičku v naročje sedla tudi njegova otroka. 

Ne gre sicer za prvi primer Božička, ki je širil več kot veselje. Kot namreč poroča Vice News, je v Belgiji pred tednom dni moški, ki je oblečen v Božička obiskal enega od domov za starejše, okužil najmanj 75 ljudi. Neprofitna medijska organizacija NPR medtem poroča, da naj bi v ameriških zveznih državah, ki jih je pandemija prizadela najhuje, več Božičkov zaradi covida-19 tudi umrlo.