prehajanje občinskih meja

Nataša Pirc Musar: Če vlada želi, da ljudje naložijo aplikacijo, naj jim pove, da bodo pri dohodnini plačali 100 evrov manj

A.S.
16. 12. 2020, 09.03
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 09.51
Deli članek:

Prebivalci štirih regij se bodo lahko še osem dni gibali med občinami znotraj svoje regije, a le če si bodo namestili aplikacijo za slednje stikom okuženih z novim koronavirusom. Pravnica Nataša Pirc Musar pravi, da je zahteva vlade diskriminatorna, notranji minister Aleš Hojs pa trdi ravno nasprotno.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V štirih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko (osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji) je za prehod občinskih meja potrebna aplikacija #OstaniZdrav. Po ocenah Zveze društev upokojencev Slovenije več kot 80 odstotkov slovenskih upokojencev starih več kot 70 let, ne uporablja pametnih telefonov, saj jih ne zna. Pri tem jih več kot petina ne premore niti navadnih telefonov, zato so omenjeni ukrep označili kot diskriminatoren do več kot 600.000 slovenskih upokojencev.

Pirc Musarjeva je med drugim izrazila nezadovoljstvo nad manjkom argumentov pri spreminjanju odlokov: "Bila sem zgrožena, ko sem slišala, da zdaj šali in rute niso več dovoljene za zakrivanje ust in nosa, potem pa ste čez dva dni rekli, da maska zunaj ne bo več potrebna. Včasih imam občutek, da se norca iz nas delate, ker nam ne znate argumentirati".

V informativni oddaji Odmevi na nacionalni TV Slovenija je Nataša Pirc Musar izpostavila, da kot pravnica ne more mimo odločitev vlade, ko te premalo upoštevajo pravo temeljnih človekovih pravic. “Ko govorimo o posegu v temeljno človekovo pravico, do svobode gibanja v tem primeru, je osnovno načelo nediskriminacije, načelo enakosti. Če tega ne moreš izvršiti, daješ negativno stimulacijo,” je dejala in vladi predlagala naj državljane pozitivno stimulira: če vlada želi,  da ljudje aplikacijo naložijo, naj jim pove, da bodo konec leta pri dohodnini plačali 100 evrov manj.

Arsen Perić/M24
Pravnica Nataša Pirc Musar

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da gre pri zahtevi vlade ob prehajanju občinskih meja za podobno zadevo kot pri zimskih pnevmatikah. “Poglejte, ko vas policija ali upravljavec ceste pozimi opozori, da je prelaz Vršič zaprt, da je preveč snega in da je pot mogoča zgolj, če si namestite verige, je zadeva zelo podobna. Kdor želi, si bo verige namestil, kdor pa ne, pa tam čez ne bo šel,” je dejal in ponovil, da pri policijskem preverjanju rabe aplikacije ne gre za vpogled v telefone. Slednje je primerjal s kontrolo in skeniranjem QR-kode oziroma dvodeimenzionalne kode, ki jo ob vstopu v določeno državo posameznik pokaže na letališču. Pirc Musarjeva se je na obe prispodobi obregnila.

“Verige te varujejo, da ne zdrsneš s ceste,” je dejala, Hojs pa je odvrnil: “Ravno tako te aplikacija varuje, zato bo okuženost v Sloveniji manjša”. Pravnica je ob tem spomnila, da aplikacija ne varuje posameznika osebno, temveč je le eden od elementov za lažje sledenje okužbam. “Tudi na letališču se ti sam odločiš, ko skeniraš QR-kodo, ki jo imaš na svojem mobilnem telefonu. Če nimaš mobilnega telefona, lahko natisneš vozovnico in kodo pokažeš na papirju. Pri tej uporabi aplikacije ljudje, ki je ne morejo naložiti, nimajo alternative,” je bila jasna, Hojs pa je trdil, da vlada ni želela nikogar diskriminirati ter da bodo dileme poskusili rešiti v naslednjem odloku.

Profimedia
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs