Število paketov se je letos podvojilo

Če želite, da paketi prispejo do božiča, vam tečejo zadnji dnevi

Luka Tetičkovič
16. 12. 2020, 06.51
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 08.41
Deli članek:

Božično obdarovanje bo letos za mnoge potekalo prek paketne dostave. Naročamo si tako darila, ki jih nameravamo izročiti osebno, kot darila, ki jih na dom bližnjim pošiljamo kar v obliki paketa.

Bobo
Če želite bližnje obdarovati s pomočjo paketa, vam tečejo zadnji dnevi.

V Pošti Slovenije opozarjajo, da delujejo v izjemno oteženih pogojih, tako v smislu povečanega obsega pošiljk kot v smislu absentizma z delovnih mest. Čeprav povečan obseg poslovanja konec leta pričakujejo in so nanj pripravljeni, jih je rekordna količina pošiljk letos presenetila.

»Pakete do mase 31,5 kilograma in dimenzij do največ 120 x 60 x 60 centimetrov bo Pošta Slovenije v teh izrednih okoliščinah dostavljala v roku do D + 6 delovnih dni (ne štejejo sobote, nedelje in prazniki) od dneva prejema pošiljk, pakete nad navedenimi dimenzijami ter belo tehniko, palete, večje kose pa v roku do D + 15 delovnih dni od dneva prejema pošiljk (ta dan ni nujno enak dnevu prevzema pošiljk pri strankah),« opozarjajo v Pošti Slovenije.

Povečati so morali vozni park

Do šest dni dostave lahko pričakujete za večje pakete. Zelo veliki, denimo hladilniki in podobne zadeve, pa bodo dostavljeni v roku 15 delovnih dni.

Število paketov se je namreč podvojilo, če jih primerjamo z enakim obdobjem lani. Na Pošti Slovenije se s spremenjenimi razmerami spopadajo z najemanjem novih sodelavcev na področju dostave. Povečali so tudi število študentov za pomoč pri delu ter najeli pogodbene izvajalce za dostavo paketov. Uvedli so dodatne izmene dela, v najbolj obremenjenih poštnih poslovalnicah pa podaljšali delovni čas. Zaradi rekordnih količin paketov so morali celo povečati vozni park in postaviti dodatne šotore za skladiščenje.

»Zaradi vseh ukrepov na nivoju države in posledic razglašene epidemije so prilagoditve načina dela in posledično tudi zamude v prenosu pošiljk skoraj neizogibne,« izpostavljajo na pošti, pri čemer stranke pozivajo, naj se v čim večji meri poslužujejo alternativnih načinov izročanja pošiljk prek paketomatov, paketnikov in izročilnih mest točk trgovcev, kjer so blago naročili.

GLS: bistveno povečanje količine paketov

Pri logistu GLS nam na vprašanje, kako zelo povečan obseg paketov beležijo, ne morejo odgovoriti, saj kotirajo na borzi, razkrivajo pa, da se je količina dostavljenih paketov »bistveno povečala«. Začenši z današnjim dnem pričakujejo še zadnje božično-novoletne nakupe.

Paketi bodo hitreje procesirani, če si bodo uporabniki prevoznice pripravili na spletni strani Posljipaket.si, opozarjajo v GLS, in nato pakete brezkontaktno oddali v GLS-paketomate. Paketi, ki jih pošiljamo v Slovenijo, bodo prispeli do božiča, če jih oddamo nekaj delovnih dni pred praznikom. Za pakete, ki jih pošiljamo v tujino, pa imamo čas do 15. decembra, torej danes.