Kolumna

Nevarno devetdnevno darilo

Mihael Korsika
15. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

V zgodovinskem letu, ko je vse pore javnega življenja zaznamovala epidemija koronavirusa, se je premier je odločil, da bo državljanom ob zaključku leta poklonil mini veseli decembrski paket, s katerim smo se znova povzpeli na vrh sveta.

Sašo Švigelj
Mihael Korsika

Slovenci smo sicer že tako med najbolj ambicioznimi narodi na svetu, vedno hočemo biti prvi. To dokazujemo na številnih področjih, predvsem v športu in v zadnjem času tudi v politiki. Prvi smo s slavnostnim poletom vojaških letal na prvi meteorološki poletni dan razglasili konec epidemije. Šest mesecev kasneje smo v evropskem vrhu po številu smrtnih žrtev glede na število prebivalcev. Z današnjim dnem pa smo postali tudi edina in s tem prva država na svetu, ki se je kljub tem katastrofalnim epidemiološkim razmeram odločila začasno razrahljati protikoronske ukrepe.

Vlada je z decembrskim darilom povozila lasten načrt sproščanja ukrepov v obliki petbarvne lestvice, po kateri bi javni promet in frizerske storitve začele delovati šele v rdeči fazi, medtem ko je bilo odprtje servisnih dejavnosti načrtovano šele za oranžno, trenutno smo še vedno globoko v črni fazi. Načrt je vlada sprejela dan po tem, ko smo v Sloveniji zabeležili 57 smrtnih žrtev v enem dnevu. Do takrat je bilo to drugo najvišje število.

Kot smo že navajeni pri zakonskih protikoronskih ukrepih, je vlada tudi v primeru decembrskega darila vanj vstavila potaknjenca, kar meče dvom na iskrenost darovalca. Prebivalci štirih slovenskih regij so dočakali skoraj novico leta. Devet dni se bodo lahko gibali med občinami znotraj svoje regije, a le če si bodo namestili aplikacijo Ostani zdrav. Če nekdo sprejem darila pogojuje, potem se temu ne reče dobrohotnost, temveč preračunljivost.

Kdo bo nadziral, da je aplikacija nameščena in tudi aktivirana? Bomo torej morali policistu to na telefonu »prostovoljno« pokazati, če bomo želeli zapustiti občino? Tisti, ki ji ne zaupajo, si jo bodo po potrebi naložili, ko bodo zapustili občino, ob vrnitvi pa jo bodo izbrisali.

Decembrsko darilo je tudi nekoliko nenavadno, saj decembra tradicionalni možje nosijo darila le tistim otrokom, ki so bili pridni. Glede na letošnjo najbolj priljubljeno televizijsko serijo, novinarsko konferenco vlade ob 11. uri, smo bili državljani vseskozi zelo poredni. Nismo poslušali nasvetov in ukazov vlade, popivali in se družili po garažah, kočah in parkih ter tako širili okužbe.

Premier je spomladi med tvitanjem reševal življenja, koga rešuje z decembrskim darilom? V času, ko smo po številu smrtnih žrtev na prebivalca v vrhu Evrope, je bolj kot boj proti širjenju virusa pomembna lepa pričeska in čist avtomobil za praznike? Ne bi bilo bolje prizadetim dejavnostim nameniti dodatno finančno pomoč, kot da z začasnim odpiranjem družbe tvegamo eksplozijo epidemije, ki bi državo potegnila v prepad, saj bi to pomenilo neizogiben zlom zdravstvenega sistema, ki po trditvah pristojnih že zdaj deluje na robu zmogljivosti? Ključnih bo naslednjih 14 dni.