Bo vlada že naslednji teden popolnoma zaprla državo?

Vlada od sprostitve do popolnega zaprtja v nekaj dneh?

Žiga Kariž
15. 12. 2020, 19.30
Posodobljeno: 6. 6. 2023, 07.20
Deli članek:

Kdo še razume odločitve vlade, ki se spreminjajo iz dneva v dan, zanje pa je vedno težje poiskati razumljivo razlago?

Nataša Juhnov
Avtobusi so lahko polni do polovice.

Z današnjim dnem so bile statistične regije Gorenjska, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska in Goriška deležne delnega sproščanja ukrepov za preprečevanje epidemije covida-19. Kot je predsednik vlade Janez Janša na svojem twitter profilu objavil že v nedeljo zvečer, so se bodo skladno z vladno odločitvijo obstoječim izjemam, ki jim je obratovanje dovoljeno že zdaj, pridružile še nekatere druge dejavnosti. V vseh statističnih regijah so se tako do 23. decembra odprle cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, dovoljeno je izvajanje higienske nege, pod katero prištevajo frizersko in brivsko dejavnost, ličenje, manikuro, pedikuro in nego obraza (ne pa dejavnosti salonov za nego telesa ter dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov), mogoče je opravljati tudi vse finančne storitve.

Oranžne regije

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko je dovoljeno tudi obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, dovoljena je prodaja oblačil in obutve v prodajalnah z živili, vključno s prodajo kmetijskih izdelkov. Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno, je včeraj opozoril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V teh regijah so lahko odprte tudi prodajalne s pretežno športno opremo ter z motornimi vozili. Zaprte ostajajo tehnične trgovine in trgovine z gradbeno opremo.

Kako bo potekal javni prevoz

Vlada naj bi že pripravila predlog, po katerem naj bi se življenje v Sloveniji popolnoma ustavilo med 24. decembrom in 4. januarjem. Delovale naj bi zgolj trgovine z živili, zdravstvo in lekarne. Zaposleni bi odšli na kolektivni dopust. 

Stekel je tudi javni potniški promet, pri čemer je treba spoštovati omejitve NIJZ, kar pomeni, da so lahko vlaki in avtobusi zasedeni le do polovice, kako bodo uravnavali zasedenost, pa vlada prepušča organizatorjem prevozov. Ob tem je Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, dodal, da zaradi odsotnosti dijakov in študentov ter bližnjih praznikov večje gneče na sredstvih javnega prevoza ni pričakovati. Prav tako je povedal, da lahko na smučiščih delujejo kabinske žičnice, v kolikor je v njih samo po ena oseba. Pri pojasnjevanju novih potez vlade je svoje dodal seveda še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je pojasnil, da se gibanje znotraj omenjenih štirih statističnih regij ne omejuje več na občine, če ima posameznik na telefonu nameščeno aplikacijo Ostani zdrav.

Spremenjeno mnenje

Prebivalci Slovenije, ki se še posebno v teh prazničnih dneh zaradi ukrepov počutijo utesnjene, in tisti, ki nujno potrebujejo oblačila in obutev, so sprostitve ukrepov zagotovo veseli. A hkrati smo nad potezo vlade lahko močno začudeni. Še prejšnji teden je vodja strokovne skupine Bojana Beović napovedovala, da trgovin ne bomo odpirali pred šolami in vrtci. Prav tako sta še prejšnji teden tako stroka kot minister za zdravje zagovarjala, da je treba zaprtje dejavnosti v Sloveniji okrepiti in celo začasno zaustaviti proizvodnjo. Vprašanje seveda je, kaj se je v tem času spremenilo, da so odločitve vlade diametralno nasprotne. Iz odgovorov, ki so jih na včerajšnji tiskovni konferenci ponudili predstavniki vlade, je jasno, da se v resnici ni spremenilo nič in da se je vlada pač odločila tvegati ter zaupati državljanom.

Kje so rezerve?

Jelko Kacin tako ni znal pojasniti, kje naj bi slovensko zdravstvo še imelo rezerve za obravnavo vse več okuženih s covidom-19, saj lahko zaradi sprostitve ukrepov in prihajajočih praznikov pričakujemo povečanje števila okužb. Kot je dejal, so z namero vlade seznanili vodstva bolnišnic in jim naložili nalogo, naj se pač pripravijo na prihodnje dni. Kot je bilo še razbrati iz njegovega odgovora, bo šlo iskanje dodatnih zmogljivosti na račun ostalih bolnišničnih aktivnosti, ki so že zdaj močno okrnjene. Kakšen davek bo plačalo že zdaj izčrpano medicinsko osebje, si niti predstavljati ne moremo. Ob tem je propadel tudi razpis za nakup hitrih antigenskih testov, ki bi omogočil pospešeno hitro testiranje, kapacitete epidemiološke službe se prav tako niso povečale, znatne količine cepiv še nekaj mesecev ne bo.

Prilagodljivi kriteriji

V trgovinah, ki ponovno odpirajo svoja vrata, še vedno velja omejitev, da je dovoljena ena stranka na 30 kvadratnih metrov. 

Predstavniki vlade tudi niso znali natanko pojasniti, kakšni so zdaj kriteriji za sproščanje in zategovanje ukrepov, saj tokratna odločitev vlade ni v skladu z lestvico, ki so jo predstavili pretekli teden in predvideva prvo sproščanje ukrepov, ko povprečno število okuženih v sedmih dneh pade pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. Hospitaliziranih je trenutno 1320 ljudi, sedemdnevno povprečje je 1490. Vladni govorec in ministri so sproščanje zagovarjali s tem, da naj bi omenjene regije že izpolnjevale prilagojene kriterije ter da so omenjene številke zgolj okvirne.

Delo na črno

Med razlogi, ki jih ministri navajajo za sprostitev nekaterih dejavnosti, je predvsem preprečevanja dela na črno. Tako so posvojili argumente obrtne in gospodarske zbornice, da številni frizerji, pedikerji in predstavniki ostalih dejavnosti v boju za preživetje svoje storitve opravljajo na črno in tako omogočajo širjenje virusa, ker tako delo poteka v nekontroliranih in nereguliranih pogojih. A delo na črno zagotovo poteka po vsej Sloveniji, in ne samo v štirih statističnih regijah, kar razlago vlade postavlja v malce čudno luč.

Iz sprostitve v popolno zaporo

Še bolj čudne pa so napovedi ministra Hojsa. Ta je na tiskovni konferenci povedal: »Kot veste, se v Nemčiji zadeve relativno strogo zapirajo. Omejitve v času božičnih in novoletnih praznikov bodo precej večje, kot so bile do zdaj. Pogledali bomo, kaj počnejo Nemci, in verjetno po njihovem vzoru podobne omejitve ali sprostitve pripravili tudi za naše praznike.« Nas torej po bolj sproščenem tednu čaka popolna zapora? Po naših neuradnih informacijah naj bi tako v času praznikov delovale le zdravstvene ustanove, lekarne in trgovine z živili, zaposleni pa bi odšli na kolektivni dopust. Tak režim naj bi veljal od 24. decembra do 4. januarja.