Dobre novice iz sveta cepiv

Cepivo Moderne učinkovito tudi pri starejših, zaprosilo za dovoljenje za nujno uporabo že danes

S.R.
30. 11. 2020, 14.39
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 21.50
Deli članek:

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna bo regulatorje že danes zaprosilo za dovoljenje za nujno uporabo njihovega cepiva.

Moderna
Učinkovitost cepiva proti covidu-19 je bila 94,1-odstotna.

Cepivo mRNA-1273, ki ga je razvilo podjetje Moderna, velja za eno najobetavnejših cepiv proti covidu-19, ki jih trenutno razvijajo po celotnem svetu. Skupaj s cepivom ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega BioNTech bo tudi eno prvih, ki bo na voljo v Evropi in ZDA, v kolikor bodo dovoljenje za nujno uporabo izdali pristojni regulatorji, kot sta ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) in Evropska agencija za zdravila (EMA). Podjetje bo prošnjo za dovoljenje pri obeh agencijah vložilo še danes. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, bo svetovalni odbor FDA za cepiva in sorodne biološke izdelke sestanek, povezan s pregledom podatkov o varnosti in učinkovitosti njihovega cepiva, predvidoma izvedel 17. decembra. Podjetje bo prošnjo za dovoljenje danes vložilo tudi pri nekaterih drugih regulatorjih po svetu, hkrati bodo za predkvalifikacijo in uvrstitev na seznam za nujno uporabo zaprosili Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO). 

Moderna
Sedež podjetja Moderna v Cambridgeu v Massachusettsu.

94,1-odstotna učinkovitost

V izjavi za javnost so postregli tudi z nekaterimi podrobnejšimi izsledki primarne analize učinkovitosti cepiva v tretji fazi kliničnega preizkušanja. Med vsemi prostovoljnimi udeleženci (več kot 30.000 ljudi), ki so bili razdeljeni na tiste, ki so prejeli cepivo, in tiste, ki so prejeli placebo, je za covidom-19 zbolelo 196 udeležencev, pri čemer so zabeležili 30 primerov s težjim potekom bolezni. Od tega so 185 primerov zabeležili v skupini, ki je prejela placebo, 11 pa v skupini, ki je prejela cepivo mRNA-1273. Vse primere s hujšim potekom bolezni so zabeležili v skupini s placebom. Učinkovitost cepiva je bila tako 94,1-odstotna, v primeru hujše oblike bolezni pa kar 100-odstotna. 

Hkrati je bila učinkovitost dosledna glede na starost, raso in narodnost ter demografske podatke o spolu, so še sporočili. Kot je namreč razvidno iz podatkov, je bilo med 196 primeri 33 udeležencev, starejših od 65 let, in 42 udeležencev, ki so se opredelili kot pripadniki različnih skupnosti. Do danes niso ugotovili nobenih resnih stranskih učinkov oziroma pomislekov glede varnosti cepiva, ki ga udeleženci na splošno dobro prenašajo. Najpogostejši stranski učinki so bili bolečina in rdečina na mestu vbrizgavanja, utrujenost in glavobol, ki so se pojavili po drugem odmerku cepiva. 

»Pozitivna primarna analiza potrjuje sposobnost našega cepiva za preprečevanje bolezni covid-19 z 94,1-odstotno učinkovitostjo in še pomembneje, sposobnost preprečevanja hude bolezni covid-19. Verjamemo, da bo naše cepivo zagotovilo novo in močno orodje, ki bi lahko spremenilo potek te pandemije in pomagalo preprečiti hude bolezni, hospitalizacije in smrt,« je dejal izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.