prvo resno sneženje

Sporočilo zime: do 20 centimetrov snega, črna burja in nevarnost žleda

C.E.
30. 11. 2020, 13.29
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 14.06
Deli članek:

Pri napovedovanju sneženja smo mediji bolj nestrpni kot vremenoslovci. Več dni vnaprej hočemo vedeti, koliko snega bo zapadlo, kdaj in kje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pri Agenciji za okolje so pripravili podrobnejšo napoved najverjetnejšega poteka »prvega resnejšega sneženja v tej meteorološki zimi«. Sneženja 11. oktobra v delih Gorenjske štejemo v kategorijo jesenskega sneženja.

»V višinah bo nad našimi kraji zapihal jugozahodni do južni veter, pri tleh pa bo veter večinoma vzhodne do jugovzhodne smeri, ki bo vzdrževal hladno zračno maso. Tako se bo vzpostavila skoraj idealna sinoptična situacija, ki nam pozimi lahko prinese sneženje,« so razlago pričeli na Arsu.

Kot smo že poročali, se bo »zabava« pričela v sredo dopoldne. V notranjosti Slovenijo bo pričelo snežiti, na Primorskem bo deževalo. Burja na Primorskem se bo okrepila. Opazovali bomo lahko »šolski primer t.i. črne burje, ki zaradi ciklona prinaša padavine, ne suši pa ozračja,« fenomen opišejo na Arsu.

Padavine bodo »tipa tople fronte«. To pomeni, da bo v višinah od juga narival toplejši zrak, zaradi vetrovnega striženja pa se bodo padavine vzdrževale dlje, kot bi se sicer. Sneženje bo v sredo zvečer prehodno oslabelo, zagon pa bo dobilo znova zgodaj v četrtek, čez dan pa bo oslabelo. »Lahko da bo sneg prehajal v dež po nižinah jugovzhodne, morda severovzhodne Slovenije, ali pa se bo pojavljala poledica, morda žled,« menijo na Arsu.

O kakšni »porciji« snega govorimo? Do srede zvečer bo na Gorenjskem, Notranjskem in višjih predelih Primorske zapadlo od 5 do 10 centimetrov dokaj suhega snega. Proti vzhodu bo višina snežne odeje upadala. Po oceni Arsovih vremenoslovcev bo skupna količina novozapadlega snega do četrtka popoldne v zahodni, južni in osrednji Sloveniji dosegla od 10 do 20 centimetrov. V hribovju pa še kakšnih 5 centimetrov več. V Prekmurju ga bo najmanj, v četrtek pa bo tam možna poledica. Sneg se najverjetneje ne bo obdržal prav dolgo, saj nas bo v soboto, nedeljo in tudi ponedeljek najverjetneje zajel dež.