Svetovalna skupina, nato vlada

Ti dve regiji sta v najboljši startni poziciji za sproščanje ukrepov

C.E./STA
30. 11. 2020, 14.15
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 14.20
Deli članek:

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes postregel s podatki o stanju glede okužb v posameznih regijah.

Bobo
Sankanje v Kranjski Gori.

"Epidemiološka slika na žalost še ne vzbuja večjega optimizma, je pa moč ugotovitvi, da se stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, na primer v gorenjski in osrednjesloveski regiji," je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Gorenjski je namreč 14-dnevna pojavnost okužb padla z 2000 na 888 okuženih na 100.000 prebivalcev. Ta hip sta po Kacinovih besedah najbolj izpostavljeni koroška in pomurska regija. Pojavnost sicer narašča tudi v drugih regijah, kot so savinjska, posavska, zasavska, obalno-kraška in primorsko-notranjska, je dejal govorec.

Žal še vedno ostaja visoko tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kacin je na konferenci predstavil podatke, ki nakazujejo, da je bilo čez vikend sicer sprejemov v bolnišnice manj kot prejšnje dni, a je bilo izjemno malo odpustov, zato se je število bolnikov v bolnišnicah povečalo. Več odpustov sicer pričakujejo danes.

Še vedno najbolj kritično v domovih za starejše

V domovih za starejše je po Kacinovih besedah Kacina ozdravelo 98 stanovalcev in 63 zaposlenih. Na novo okuženih pa je v domovih 38 stanovalcev, kar pomeni, da je skupno aktivno okuženih 2733. S koronavirusom se je okužilo tudi še 20 zaposlenih, tako da je aktivno okuženih delavcev 1172, "kar je precejšen porast". V socialno-varstvenih zavodih, ki skrbijo za ljudi s posebnimi potrebami, pa je trenutno okuženih 199 uporabnikov, kar je deset več kot dan prej, in 121 zaposlenih, kar je pet zaposlenih več kot dan prej. 

Na vprašanja glede sproščanja ukrepov je Kacin odgovoril, da bo vlada v ožji sestavi najkasneje v sredo poskušala oceniti morebiten predlog svetovalne skupine, kje bi lahko prišlo do sprememb. Na podlagi tega bo sprejela oceno, ali je gradivo dovolj dobro pripravljeno, da se lahko z njim seznani vlada na formalnem zasedanju, ki je predvideno za četrtek. Takrat naj bi beseda tekla tudi o tem, kako bo z odpiranjem smučišč.