Prenova Gorskega Karabaha

Armenski premier kljub vojaškemu porazu ne bo odstopil

B.K./STA
18. 11. 2020, 19.43
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 19.53
Deli članek:

Armenski premier Nikol Pašinjan je danes po koncu spopadov v Gorskem Karabahu napovedal prenovo regije in vrnitev vseh, ki so v zadnjih tednih zbežali pred spopadi. S tem je zavrnil opozicijske pozive k odstopu.

Profimedia
Armenski premier Nikol Pašinjan.

Čeprav je Pašinjan priznal krivdo za neuspeh v vojni z Azerbajdžanom, je zagotovil podporo pri ponovni vzpostavitvi normalnega življenja.

Pred tem mu je podporo izkazal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na televiziji dejal, da še vedno računa nanj. Posvaril je pred menjavo oblasti v Armeniji. "To bi bil samomor," je povedal.

Opozicija v Armeniji grozi, da ne bo sprejela dogovora o prekinitvi spopadov z Azerbajdžanom, Pašinjana pa je označila za izdajalca. V prestolnici Erevan je prišlo že do več protivladnih protestov in izgredov.

Od sobote se je v Stepanakert, prestolnico Gorskega Karabaha, vrnilo več kot 1700 ljudi. Na območju upoštevanje dogovora med sprtima državama sicer nadzoruje okoli 2000 ruskih vojakov.

Pašinjan je danes omenil tudi dodatno pomoč družinam ubitih vojakov. Armenija je namreč izgubila več kot 1500 ljudi. Putin je sicer v intervjuju za državno televizijo govoril o več kot 4000 mrtvih na obeh straneh.

Glede Gorskega Karabaha je Pašinjan še poudaril, da je treba rešiti politični status območja. Odgovornost glede tega je v rokah skupine iz Minska pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Predstavniki Rusije, Francije in ZDA so danes imeli prvo srečanje po končanju konflikta.