Merklova pismo prejela

Evropska politika do pisma Janše zadržana

B.K./STA
18. 11. 2020, 18.20
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 18.25
Deli članek:

Nemška vlada je potrdila, da je kanclerka Angela Merkel prejela torkovo pismo slovenskega premierja Janeza Janše v zvezi s svežnjem za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Vsebine v nemški vladi ne želijo komentirati. Prav tako so do pisma zadržani v Evropskem parlamentu.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"Pismo je prišlo, namenjeno je bilo kanclerki kot trenutno predsedujoči Svetu EU. O posameznih delih ne morem zavzeti stališč, vendar bomo to pismo zagotovo pogledali," je na današnji tiskovni konferenci povedala namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer. Dodala je, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu četrtkovega vrha EU

Do Janševega pisma so zadržani tudi v Evropskem parlamentu. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pisma za zdaj ni komentiral, prav tako ga ni komentiralo vodstvo politične skupine EPP.

Mehanizem vladavine prava ni grožnja in ni usmerjen proti katerikoli članici, je za STA poudarila vodja politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez. Pri tem je zavrnila, da bi Evropski parlament spodkopal julijski dogovor Evropskega sveta: "Nasprotno, mehanizem o vladavini prava je bil dogovorjen v pogajanjih s Svetom EU in je skupni dosežek in tudi skupna odgovornost, da ga uresničimo." "Vsi moramo živeti v skladu z načeli in vrednotami, navedenimi v pogodbah EU - v tem primeru z 2. členom - in tako kot se od vseh držav zahteva, da spoštujejo pravno državo, bi morali vsi še naprej spoštovati ta načela, dokler smo člani EU," je poudarila. 

V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi SDS, pisma danes niso komentirali. Čeprav pismo odmeva tudi med poslanci EPP, pa naj bi se po neuradnih informacijah v kabinetu vodje te politične skupine Manfreda Webra odločili, da bodo počakali, da se zadeva razplete na četrtkovem vrhu voditeljev unije.

Janša je v torkovem pismu, ki ga je med drugim naslovil na kanclerko, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela ocenil, da nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava julijski dogovor.

Slovenski premier je s pismom posredno podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, tj. sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino.

Sveženj bo tudi ena od tem četrtkovega vrha voditeljev držav članic EU, na katerem bodo najverjetneje razpravljali tudi o blokadi Madžarske in Poljske ter Janševem pismu. Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, po neuradnih informacijah sicer ni ravno zadovoljna s pismom slovenskega premierja.