Trump vztraja

Melania se je oglasila: "Američani si zaslužijo poštene volitve"

C.E.
8. 11. 2020, 19.13
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 21.03
Deli članek:

Donald Trump trmasto vztraja pri zamisli, da je zmaga demokratskega kandidata Joeja Bidna na predsedniških volitvah plod volilne prevare. Številni republikanci ga želijo prepričati, naj častno sprejme poraz.

Reuters
Bo Donald poslušal Melanio?

Med glasovi razuma naj bi bila tudi njegova soproga Melania. Preveč ponosnega Donalda naj bi previdno nagovarjala k sprejetju »realnosti«, naj vendarle prizna poraz, poroča CNN, ki se opira na vire v Beli hiši. Kasneje se je prvič javno oglasila in ta Twitterju zapisala, da si "Američani zaslužijo poštene volitve". Dodala je, da je nujno prešteti vse zakonito oddane glasove, ne pa nezakonito.

Še vedno aktualnega predsednika naj bi o sprijaznitvi s spremembo na oblasti nagovarjal tudi njegov zet Jared Kuschner.

Med prvimi vplivnimi republikanci je javno čestital Bidnu senator iz Utaha Mitt Romney. "Raje bi gledal bolj dostojanstven odhod. A to enostavno ni v njegovem značaju," je dejal za Trumpa.

Popoldne po našem času je demokratu Bidna poklical tudi nekdanji ameriški predsednik George W. Bush. Čestital mu je za zmago in mu zaželel uspešno vodenje države.

In kaj je povedal Trump? "Obstaja sistemski problem pri avtentikaciji glasovnic, ki bi lahko resno vplival na celotne volitve (...) Menimo, da so ti ljudje kradljivci. Stroji v velikih mestih so pokvarjeni. To so bile ukradene volitve (...) Kjer je bilo pomembno, so ukradli, kar so morali ukrasti", je med drugim tvitnil. 

Tudi danes se je odpravil na golf v Sterling blizu prestolnice. Prav na tem golfišču je v soboto tudi dočakal razglasitev Bidnove zmage, nakar se je vrnil v Washington, kjer so mu sicer volivci izrazito nenaklonjeni.