Razvejena mreža

Islamski skrajnež albanskih korenin moril z orožjem, ki ga izdelujejo v Srbiji

C.E./STA
8. 11. 2020, 17.31
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 17.33
Deli članek:

Avstrijska policija je objavila fotografije orožja, ki ga je 20-letni Kujtim Fejzulai uporabil med ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju.

Reuters
Avtomatsko puško zastava M70, s katero je streljal terorist na Dunaju.

Fotografije s kraja napada prikazujejo avtomatsko puško zastava M70, ki jo izdelujejo v Srbiji. Puška je zasnovana na osnovi avtomatske puške kalašnikov (AK-47 in AKM) in uporablja naboje kalibra 7,62 X 39 milimetra. 

Na fotografiji je ob omenjenem orožju videti tudi mačeto in naboje. Avstrijski preiskovalci medtem s kriminalistično-tehničnega vidika nadaljujejo preiskavo orožja, ki ga je uporabil 20-letni napadalec, sicer pristaš skrajne skupine Islamska država.

Del mreže, ki sega izven meja Avstrije

Avstrijsko notranje ministrstvo je po napadu, ki je zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih, potrdilo, da so njihovi agenti tedne pred napadom vedeli, da je napadalec julija letos poskušal kupiti strelivo na Slovaškem.

Napadalec, ki so ga policisti ustrelili, je bil po navedbah preiskovalcev del skrajne islamske mreže, ki sega izven meja Avstrije. V povezavi z napadom so doslej izvedli številne aretacije v Avstriji, Švici in Nemčiji. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Deželno sodišče na Dunaju je v povezavi z napadom danes odredilo preiskovalni zapor še za dva moška, stara 21 in 23 let, ki naj bi pripadala krogu napadalca, je sporočila predstavnica sodišča za stike z javnostmi Christina Salzborn.

Skupno je tako v povezavi z napadom v preiskovalnem zaporu deset osumljencev, starih od 16 do 24 let. Državno tožilstvo sedaj preverja, ali so bili osumljenci povezani s pripravami na oziroma seznanjeni z napadom. Nekateri naj bi sicer delili podobna radikalna stališča z napadalcem.