Odzivi

Bidnu čestital še Orban! Janša tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije

C.E.
8. 11. 2020, 13.04
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 15.50
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša je oznanil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose.

Reuters
Viktor Orban je posredno čestital Joeju Bidnu.

Madžarski premier Viktor Orban s čestitko ni bil konkreten. »Dovolite, da vam čestitam za uspešno predsedniško kampanjo,« se je pretkano izognil besedi »zmaga«. Najverjetnejšemu novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu je zaželel še obilo zdravja in veliko uspehov pri opravljanju odgovorne naloge, je poročal na madžarskem stacionirani novinar Francoske tiskovne agencije AFP Peter Murphy. Povsem nedvomno je Bidnu za zmago čestital madžarski predsednik Janos Ader, kot tudi slovenski predsednik Borut Pahor ter vsi voditelji koalicijskih in omembe vrednih opozicijskih strank v Sloveniji.

Kaj pa slovenski predsednik vlade Janez Janša? Po večerni seji vlade je posredoval več tvitov, ki brez dokazov širijo govorice, da so se na volitvah v ZDA dogajale goljufije v škodo njegovega favorita Donalda Trumpa, kateremu je že v sredo čestital za zmago.

Po Orbanovi čestitki pa je dodal nov tvit. "ZDA so naš strateški partner. Vse @vladaRS, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik #US. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč," je zapisal v današnjem tvitu.

Znotraj EU manjka tudi še odziv poljskega premierja Mateusza Morawieckiega. Med pomembnimi voditelji držav izven EU ostajajo previdni še voditelji Mehike, Rusije (Vladimir Putin), Brazilije in Kitajske. S čestitkami bodo počakali do razglasitve uradnih rezultatov, ki bodo dokončno potrdili novega predsednika ZDA.