Slovenija

FOTO: Pod blejsko promenado so posekali vrbe

C.E./STA
8. 11. 2020, 09.39
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 09.45
Deli članek:

Najožji del obale tik ob Blejskem jezeru pod promenado je bil pred nekaj leti poskusno zasajen z nizkimi vrbami, ki pa se niso izkazale za dobro rešitev.

STA
Pogled z blejske promenade ne zakrivajo več vrbe.

Doktor agronomije Jan Bizjak iz javnega podjetja Infrastruktura Bled je pojasnil, da je bila zemljina okužena s pleveli, ki jim zaradi gostega vrbja nikakor niso bili kos. Zato so vrbe odstranili in ob jezero položili travno rušo, območje pa so opremili tudi z zalivalnim sistemom.

"Jezeru najbližji del obale smo skušali zavarovati z vrbami, kar pa se ni pokazalo kot najboljša rešitev," je dejal blejski župan Janez Fajfar. Z odstranitvijo rastja so pogledi na jezero zdaj z osrednje promenade znova odprti, nove zasaditve pa bodo varovale ograje iz lesa in vrvi.

Na petem mestu na lestvici Daily Maila

Sicer pa je Bled pred kratkim dobil novo priznanje. Angleški časopis Daily Mail je namreč razkril seznam letošnjih 50 najlepših krajev na svetu, ki Bled uvršča na peto mesto. Zmagal je čilski naravni park Torres del Paine.

Pri Daily Mailu so zapisali, da je Bled del osupljivih Julijskih Alp, namenjen pravljicam. Ob tem so izpostavili otok s cerkvico. Britanski gostje so sicer že leta na Bledu med najštevilčnejšimi, po številu nočitev se z Nemci izmenjujejo na prvem mestu ter letno opravijo okoli 100.000 nočitev. Letošnje leto je izjema, saj zaradi pandemije dobršen del leta niso mogli v Slovenijo.