Protest v Leipzigu

Z vodnimi topovi gasili zažgane avtomobile in zabojnike

C.E.
8. 11. 2020, 11.44
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 09.27
Deli članek:

V večernih urah je na protestih zanikovalcev koronavirusa v Leipzigu prišlo do vandalizma in napadov na policiste.

Reuters
Policisti so v večernih urah pregnali nasilne protestnike in jih okoli 30 tudi pridržali.

Ker je sodišče dovolilo protest, se je na glavnem trgu v Leipzigu gnetlo več kot 20.000 ljudi, večinoma so bili brez mask. Na shod je pozivalo gibanje Querdenken, ki ne sprejema sprejete znanstvene paradigme o pandemiji koronavirusa. Svoj piskrček h kaotičnim razmeram so prispevali skrajni desničarji in levičarji, skupine in organizacije z imeni »Love Wins« in »Basic Democratic Party of Germany«. Znotraj shoda je svoje demonstracije, svoj pogled na razmere izrazilo 27 različnih skupin, poroča Spiegel. Skupno jim je le, da so nezadovoljni s protikoronskimi ukrepi vlade.

Čez dan so protesti minili mirno, ob mraku pa so se ogreli mladeniči, ki uživajo v provociranju policije. Začeli so z zažiganjem zabojnikov in avtomobilov, nadaljevali pa z metanjem pirotehnike, kamenja in granitnih kock proti policistom.

Policisti so posredovali. Ker gasilci niso mogli do krajev, kjer je zagorelo, so se po ulicah zapeljala štiri vozila z vodnim topom in pogasila ogenj. Poškodovanih je bilo nekaj policistov, novinarjev in tudi protestnikov. 30 so jih pridržali.