13 let sramote

Gradbišče za dom starejših v Osilnici sameva že od leta 2007

Neva Železnik / Revija Zarja Jana
8. 11. 2020, 18.36
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 21.12
Deli članek:

Rekli so ji, da v dom starejših v Osilnici, če bi bil zgrajen, ne bi hotel nihče, saj je predaleč od vseh mestnih središč, kjer je največ čakajočih. Pa je Alenka Kovač, županja tega kraja, v hipu našla več kot sedemdeset ljudi, ki bi v tem domu, če bi ga odprli, z največjim veseljem v miru in neokrnjeni naravi preživljali jesen življenja.

Dolenjski list
Na zunaj že razpada. Kdo dovoli slovenskih oblastnikom, da tako pišmeuharsko ravnajo z našim, davkoplačevalskim denarjem?
 »Pospešeno rešujemo«
Tudi samostojna Slovenija naj bi bila socialna država. Pa ni! Ali samo še čisto malo! Naša država je edina v EU, ki ni sprejela niti zakona o dolgotrajni oskrbi in se ji še zmeraj ne sanja, kako bi zanj zagotovila dovolj denarja ter osebja. Slovenska državna birokracija, ki je čedalje bolj razvejana, očitno še ni dojela, da ima pri nas že vsak peti prebivalec več kot 65 let in da v domovih starejših živi samo okoli 20 tisoč starejših ter da jih ta hip skoraj 13 tisoč pod nujno čaka na prosto mesto. V prihodnosti jih bo še veliko več, saj se stara baby boom generacija, rojena med drugo svetovno vojno in kmalu po njej. Ob tem pa ves čas poslušamo, da bodo pereče probleme reševali pospešeno. Toda vse se ustavi pri denarju. Oziroma so ga vse pretekle vlade radodarno metale skozi okno tudi za čisto nepotrebne raziskave. Naredile pa v bistvu niso nič.

Ko so politični veljaki ugotovili, da je prvo nalogo izpolnila tako rekoč čez noč, so ji rekli, da pa zagotovo ne bo našla osebja, ki bi hotelo delati bogu za hrbtom, tam nekje ob hrvaški meji. Ko je v nekaj dneh našla tudi vse potrebne kadre, so utihnili. Mrknili. Niso več dali glasu od sebe.

Alenka Kovač je brez dlake na jeziku spregovorila o dokončanju doma starejših v Osilnici, deželi Petra Klepca, ki se vleče skoraj tako dolgo kot sprejemanje zakona o dolgotrajni oskrbi. Je nepoklicna županja tega obmejnega kraja s Hrvaško v zgornji dolini Kolpe, pa tudi žena, mama treh otrok, kmetica in hotelirka.

Javni zavod, dom starejših v Osilnici, je začela graditi prva Janševa vlada. A gradbišče od leta 2007 sameva.

Res je. Doslej kar nekaj vlad ni našlo ne volje ne energije, sploh pa ne denarja, da bi dom zgradili do konca.

Ga bo nova vlada vendarle dokončala, ne pa prodala zasebniku, kot je to prav po tiho storila z domom starejših Vrtojba, ki so ga zgradili z davkoplačevalskim denarjem?

Vsi si to zelo želimo in upamo, saj se je ta vlada v koalicijski pogodbi zavezala, da bo v svojem mandatu postavila vsaj pet domov javnih zavodov za starejše. Še posebej pa se je zavezala, da dokonča domova v Vrtojbi in Osilnici.

Vi se že od začetka svojega mandata kot levinja borite za javni zavod. Zakaj?

Ker bi bil lahko ta dom starejših glavna in močna aorta našega kraja, kjer v devetnajstih zaselkih živi okoli 400 duš. Dom bi nesporno prinesel novo življenje in upanje v našo dolino, ki pravzaprav ne nudi skoraj nobenih delovnih mest.  

Koliko denarja bi potrebovali, da bi dokončali dom starejših v Osilnici?

Približno štiri milijone evrov.

Koliko stanovalcev bi lahko v domu stanovalo in koliko osebja bi zaposlili?

Prvotno je bil namenjen za od 80 do 90 stanovalcev, po kasnejših načrtih se lahko povečajo kapacitete na 110 postelj. V domu bi zaposlili približno 40 ljudi. 

Zakaj se zavzemate za javne domove starejših in ne zasebne?

Zavedam se, da je zasebni dom za kar okoli 30 odstotkov dražji za stanovalce, kar bi bilo za naše prebivalce problem. Pravzaprav zelo velik problem. Na koncu pogosto razliko med pokojnino in končno ceno plača občina. Naša ima prereven proračun, da bi si lahko privoščila cene zasebnega doma. Poleg tega vem, da se v javnih ustanovah dosti lažje vrši tudi nadzor nad kakovostjo storitev. Vsi morajo imeti svete zavodov, zasebni pa ne?! In bistvo zasebnikov je dobiček. Torej si ga nekdo ustvarja na račun starejših?!

Ste tudi vi prepričani, da bi v Sloveniji potrebovali samostojno ministrstvo za starejše, ki bi se končno lotilo konkretnega reševanja problematike starejših, ki se kopiči že 30 let, in to s konkretnim deležem v proračunu?

Verjamem, da bi se problemi z oskrbo starejših dosti hitreje in lažje reševali, če bi se s tem ukvarjalo eno ministrstvo.

Očitno smo ženske bolj jezne na vlado, ki je našla ogromno denarja (780 milijonov evrov) za nabavo drage vojaške opreme, ne najde pa ga za gradnjo domov.

S tem denarjem bi lahko zgradili več kot 50 večjih domov starejših. Tudi za domove je namenjeno kar nekaj denarja, če bo le ves porabljen za pravi namen, se bodo čakalne vrste občutno zmanjšale.

In še zadnje vprašanje: ali tudi vi menite, da bi morala za starejše skrbeti slovenska država, ne pa zasebniki in tuje multinacionalke?

Nikoli ne dajem vsega v isti koš. Obstajajo tudi zasebni domovi, ki so odlični, enako velja za socialne/državne zavode, pa tudi obratno se najde tako v zasebnem kot državnem sektorju.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica