Pretvarjal se je, da se je odrekel džihadu

Terorist na zunaj kazal podobo mladega moškega, integriranega v družbo

S.R.
3. 11. 2020, 22.14
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 22.15
Deli članek:

Sodeloval je v programu za deradikalizacijo in se pretvarjal, da se je odrekel džihadistični ideologiji.

Bild
To fotografijo naj bi objavil na Instagramu.

Kujtim Fejzulai, 20-letnik albanskega rodu z avstijskim in makedonskim državljanstvom, je včeraj zvečer umrl pod streli policistov. Še prej je sam v prezgodni grob poslal štiri ljudi, 22 pa v bolnišnico. Kot je znano, je bil v Avstriji rojen mladenič simpatizer islamske države. Ker se je želel pridružiti njihovemu boju v Siriji, so ga aprila lani obsodili na zaporno kazen 22 mesecev. Konec lanskega leta so ga nato predčasno izpustili na prostost. Avstrijski mediji zdaj poročajo, da je skrajnež še konec oktobra na avstrijskem centru za deradikalizacijo »Derad«, nevladni organizaciji, ki deluje pod okriljem avstrijskega ministrstva za pravosodje, hlinil, da se je odrekel džihadistični ideologiji, s tem pa uspešno pretental tako svojega odvetnika, pravosodje in organizacijo. 

Na srečanju konec oktobra je po navedbah tiskovne agencije APA izrecno obsodil nedavni teroristični napad v Parizu, kjer je džihadist obglavil učitelja. »Na srečanjih z organizacijo Derad je na zunaj kazal podobo mladega moškega, integriranega v družbo. V resnici je želel uničiti sistem,« pa je dejal notranji minister Karl Nehammer. »Vidimo težave v našem sistemu. Radikalizirana oseba je bila prehitro izpuščena na prostost,« je še pojasnil in dodal, da morajo sistem ponovno proučiti in ga optimizirati. 

V programu deradikalizacije Derad sicer sodeluje 13 mentorjev, ki delajo s posamezniki, za katere se sumi, da so radikalizirani, ali pa so bili zaradi sodelovanja v teroristični skupini že obsojeni. S pomočjo tega programa lahko oblasti te posameznike, ki predstavljajo potencialno tveganje za družbo, nadzirajo dlje časa kot v primeru, ko bi samo odsedeli svojo kazen v zaporu. V povezavi s poročanjem avstrijskih medijev se je odzval tudi direktor organizacije Moussa Al-Hassan Diaw, ki je zavrnil navedbe, da bi Derad Fejzulaija opredelil kot nenevarnega in da bi zagovarjal njegovo izpustitev. Pojasnil je, da organizacija oblastem zgolj posreduje poročila o srečanjih s temi posamezniki, ki potekajo dvakrat mesečno. Dejal je, da pomenijo zgolj oporo sodišču pri odločanju.