Mihova ojstrica

Laž in zavajanje ali kupovanje buč na zalogo

Mihael Korsika
3. 11. 2020, 20.31
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 20.35
Deli članek:

Starši majhnih otrok se vsako leto pred nočjo čarovnic spopadajo s posebnim izzivom. Nakup morajo pravočasno načrtovati, saj lahko v nasprotnem primeru ostanejo brez najbolj popularnega pripomočka za praznovanje noči čarovnic.

Sašo Švigelj
Mihael Korsika

V osmih mesecih tretje vlade Janeza Janše največja vladna stranka brez predaha poskuša v javnosti prikazati, da gre pri pisanje medijev, ki so kritični do oblasti, le za preganjanje čarovnic. Slednje se proti preganjalcem borijo z uroki, SDS pa v vojni proti medijem uporablja različne strategije.

Ena od njih je čim bolj onemogočiti delo ali vsaj upočasniti delo novinarjev s sklicevanjem pristojnih organov na zakonsko določitev, da morajo na novinarsko vprašanje odgovoriti najpozneje v sedmih delovnih dneh. V sodobnih družbah je včerajšnja novica že tako zastarela, da je za javnost in medije brez prave vrednosti. Informacija, ki jo prejmemo po najmanj devetih dneh, pa je kvečjemu primerna za mesečni almanah političnega dogajanja.

Ministrstvo za zunanje zadeve je takšno taktiko uporabilo, ko smo nanj naslovili zahtevo za posredovanje podatkov o stroških vseh dosedanjih službenih potovanj ministra Anžeta Logarja od prevzema funkcije marca letos.

Po devetih neprespanih nočeh čakanja na odgovor, vmes je bil konec tedna, smo sedmi delovni dan v popoldanskih urah vendarle dočakali odgovor. Iz njega smo izvedeli, da je minister opravil skupno 33 obiskov. Čeprav si je ministrstvo vzelo sedem delovnih dni časa, pa so nam posredovali stroške le za 12 potovanj. Ob tem niso pojasnili, zakaj nam niso posredovali preostalih zahtevanih podatkov, med drugim manjkajo podatki za obisk na Češkem in Slovaškem. V petkovi izdaji časopisa Novice Svet24 Plus je nato izšel članek z naslovom Na MZZ ne želijo razkriti stroškov vseh ministrovih potovanj.

Kot je že v navadi pri članih največje vladne stranke, so po objavi članka na družbenih omrežjih uporabili svoje najmočnejše orožje. Zavajanje in laž.

Vidna članica in poslanka Alenka Jeraj, ki tako kot Logar prihaja iz Slovenske demokratske stranke, se je na spletnem čivkališču najprej zgrozila nad po njeni oceni dramatičnim zapisom na naslovnici časopisa, da »ministrstvo skriva stroške Logarjevih potovanj«. Zavajanje!

O kakšnem dramatičnem naslovu govori poslanka? Morda o dramatičnosti dejstev. Zahtevali smo podatke o stroških vseh ministrovih potovanj v tujino, odgovorili so na manj kot polovico primerov (na 12 od 33). Poslanka je svojim sledilcem pojasnila, da bralec v članku izve, da je minister Logar za 33 službenih potovanj porabil manj kot 3000 evrov, kar je po njenem mnenju neprimerljivo malo v primerjavo z njegovimi predhodniki. Laž!

Nikjer v članku tega ni zapisanega, je pa iz članka razvidno, da je ministrstvo za 12 Logarjevih potovanj, za katere smo dobili podatke, skupaj plačalo 2753 evrov.

Nekomu, ki članka ni prebral, poslanka lahko prodaja buče. Slednje imajo v SDS vedno na zalogi, čeprav se pred temi dnevi zaradi noči čarovnic v trgovinah ni dalo kupiti nobene več. Obstaja sicer možnost, da si jih v najbolj resnicoljubni politični stranki v Sloveniji kupujejo na zalogo.