Kdo bo zmagal?

Stanje tik pred zaključkom: Biden prevzel vodstvo v Wisconsinu in Michiganu

G.G./STA
4. 11. 2020, 06.20
Posodobljeno: 4. 11. 2020, 18.12
Deli članek:

Donald Trump drugič ali Joe Biden prvič? Rezultati na predsedniških volitvah ZDA so tako tesni, da bo štel vsak glas.

Reuters
Razlike bodo majhne. Prešteti je treba vse glasove, čeprav bi Trump raje videl drugače, da bi šteli samo tiste, kjer njemu kaže dobro.
Po projekciji CNN ima Biden trenutno 227 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zmago jih je potrebnih 270.

Volitve v ZDA se odločajo v ključnih državah, v državah, kjer kandidata nimata zagotovljene podpore.  

Po oceni televizije CNN je bitka tesna, bolj kot se je pričakovalo. Trump je po njihovih projekcijah nekoliko presenetljivo osvojil Ohio (18 elektorskih glasov), še posebej hud udarec za demokrate pa je Trumpova zmaga na Floridi. Florida ponuja kar 27 elektorskih glasov. Biden je odnesel Minnesoto (10 elektorskih glasov). Vse kaže, da je Trump vendarle za republikance zadržal njihov "večni" Teksas (38 glasov). Na stran demokratov je prestopila Arizona, kjer je po 80 odstotkih preštetih glasovnic Biden dobil 51,8 odstotka glasov, Trump pa 46,9 odstotka. V Arizoni se Bidnu obeta 11 elektorskih glasov. 

Vsi napeto pričakujejo rezultate iz preostalih držav, predvsem Pensilvanije, Wisconsina, Georgije, Nevade, Michigana in Severne Karoline. Biden je po začetnem vodstvu Trumpa prevzel vodstvo v Wisconsinu (10 glasov) in Michiganu (16 glasov), kar ga postavlja v dober položaj pred finalom, a sta rezultata v obeh zveznih državah izjemno tesna, zato do konca ne bo znano, kdo bo pobral elektroske glasove. Iz Nevade so sporočili, da ne bo rezultatov pred 17. uro po našem času, je pa tudi tam zelo tesno. V Pensilvaniji (kjer niso prepričani, da bodo glasove uspeli prešteti danes) v Severni Karolini in Georgiji je v tesnem vodstvu Trump. 

Demokrati stavijo na računico: če Biden osvoji Arizono, Nevado, Wisconsin in Michigan, bo to dovolj.

Ankete zgrešile

Reuters
Kdo bo v naslednjih štirih letih vodil ZDA?

Mnogi analitiki anketam, ki so kazale Bidnovo prednost v Ohiu, niso zaupali, na Floridi pa se je ponovilo leto 2018, ko so ankete napovedovale demokratski zmagi v tekmi za guvernerja in zvezni senat. Tokrat analitiki menijo, da so bili za Trumpovo zmago na Floridi odločilni glasovi Američanov kubanskega, kolumbijskega in venezuelskega izvora, ki jih je prestrašil s trditvami, da želi Biden ZDA spremeniti v socialistično državo. Biden se je obnesel slabše kot Hillary Clinton leta 2016 v Miamiju, kjer je veliko takih volivce.

Zmagovalec bo tisti, ki bo nabral najmanj 270 elektorskih glasov. Trenutno so možni vsi scenariji razpleta vključno z razdelitvijo elektorskih glasov na po 270 za vsakega kandidata, kar pomeni, da bo o naslednjem predsedniku odločal zvezni kongres. 

Profimedia
Trump je že med preštevanjem glasov dejal, da so zmagali.

Trump kar razglasil v zmago

Nekaj po 8. uri po našem času je pred občinstvo stopil Trump. "Pripravljali smo se na veliko zabavo, po vrsti smo zmagovali, tudi na Floridi, kjer nismo pričakovali. Zmagali smo v Ohiu, v Teksasu, tudi Georgiji in Severni Karolini bomo zmagali (štetje še ni zaključeno). Z veliko večino pa dobivamo tudi Pensilvanijo," je bil optimističen Trump, ki je že razglasil zmago, čeprav vsi glasovi še niso prešteti. Mimogrede je navrgel, da so pripravljeni, da se lahko zgodijo prevare in da bodo šli vse do vrhovnega sodišča. 

Reuters
Joseph Biden in njegova žena Jill v Delawareju.

Biden ima dober občutek

V domačem Delawareju je po zaprtju volišč pred množico podpornikov stopil Biden. "Verjamemo, da smo na poti do zmage na teh volitvah," je povedal Biden in pozval ljudi, naj bodo potrpežljivi in naj ne izgubijo upanja. "Imam dober občutek glede tega, kje smo," je dodal ter spomnil, da šteje vsak glas, tudi tisti oddani po pošti.

Trump je medtem na Twitterju obtožil demokrate, da želijo "ukrasti volitve"."Zelo dobro nam kaže, vendar poskušajo ukrasti volitve. Tega jim ne bomo nikoli dopustili. Glasov ni mogoče oddajati, potem ko se volišča zaprejo," je zapisal Trump. Napovedal je tudi izjavo glede "velike zmage".

Twitter je zatem Trumpov tvit o "ukradenih volitvah" že prekril z opozorilom, da je "nekaj ali pa vsa vsebina v tem tvitu sporna in lahko bila zavajajoča glede volitev ali drugega državljanskega procesa". Za ogled tega tvita je zato potreben še en klik.

Profimedia
Volitve v ZDA so prvovrstni dogodek.

Zanesljive države

Biden je sicer nanizal pričakovane zmage v Illinoisu, Virginiji, Vermontu Massachusettsu, Rhode Islandu Connecticutu, New Jerseyju, Delawaru in Marylandu in prestolnici Washington. 

Reuters
Podpornik Josepha Bidna.

Trump pa je nanizal zmage v Južni Karolini, Oklahomi, Missouriju, Mississippiju, Alabami, Tennesseeju, Kentuckyju, Indiani in Zahodni Virginiji. 

Profimedia
Tudi v Hongkongu spremljalo ameriške volitve.