AZD1222

Nove težave v preizkušanju obetavnega cepiva, umrl prostovoljec

S.R.
21. 10. 2020, 19.37
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 21.45
Deli članek:

V Braziliji je umrl eden od prostovljcev, udeleženih v tretjo fazo kliničnega preizkušanja cepiva, ki ga skupaj razvijata multinacionalka AstraZeneca in univerza v Oxfordu, poroča tiskovna agencija Reuters.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novico o smrti prostovoljca je danes potrdila Brazilska nacionalna agencija za zdravstveni nadzor (Anvisa), pri čemer so na Univerzi v Sao Paulu, kjer med drugim izvajajo tretjo fazo kliničnega preizkušanja cepiva z imenom AZD1222, dodali, da je pokojna oseba brazilski državljan. Po poročanju ameriškega poslovnega medija Bloomberg, ki se sklicuje na navedbe osebe, ki je z zadevo seznanjena, a želi zaradi zaupnosti informacij ostati anonimna, naj pokojni prostovoljec sicer ne bi prejel cepiva, temveč naj bi bil v kontrolni skupini kliničnega preizkušanja. 

Spomnimo, težko pričakovano, pravzaprav eno najbolj obetavnih cepiv proti novemu koronavirusu, ki jih trenutno razvijajo po svetu, je že na začetku septembra naletelo na oviro. Takrat so morali klinično preizkušanje začasno zaustaviti, potem ko je eden od prostovoljcev po cepljenju zbolel. Farmacevtska družba AstraZeneca je težavo in začasno ustavitev takrat opisala kot »rutinsko,« testiranje pa so nekaj dni pozneje, ko so prejeli zeleno luč britanskih regulatorjev, nadaljevali.

Po navedbah brazilskega regulatorja bodo tokrat s preizkušanjem nadaljevali, zaradi zaupnosti zdravstvenih podatkov pa več podrobnosti niso razkrili. Po poročanju Bloomberga so tudi v podjetju AstraZeneca dejali, da posameznih primerov zaradi zaupnosti in pravil, povezanih s kliničnimi preizkušanji, ne morejo komentirati. Iz Oxforda so medtem v izjavi za javnost pojasnili, da na podlagi neodvisnega in temeljitega pregleda niso v skrbeh za varnost kliničnega preizkušanja. Dodali so, da je brazilski regulator predlagal nadaljevanje tretje faze preizkušanja.