Svet

Mesto poimenovano po azbestu po 150 letih spreminja ime

B.K.
20. 10. 2020, 12.34
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 12.42
Deli članek:

Mesto je bilo zgrajeno v sedemdesetih letih devetnajstega stoletja, ko so tam odkrili azbest.

Profimedia
Nedelujoč rudnik azbesta v kraju Asbestos (po novem Val-des-Sources) v Kanadi.

Prebivalci majhnega kanadskega mesta Asbestos (azbest), so na mestnem referendumu odločili, da bodo svoj kraj, ki leži v bližini Montreala, preimenovali.

Asbestos je dobil ime po rudniku azbesta, ki je še pred slabim desetletjem bil eden izmed največjih na svetu. Mineral so tam odkrili okoli leta 1870, naselje, ki je zraslo ob rudniku, pa je dobilo ime po tej takrat dragoceni rudi.

Rudnik se je zaprl leta 2011, prebivalci majhnega mesta pa so odločili, da se ne želijo več imenovati po tem strupenem mineralu. Na referendumu so izbirali med šestimi predlogi za novo ime in se odločili, da bodo mesto v frankofonskem delu Kanade preimenovali v Val-des-Sources (Dolina izvirov). Mestece v katerem živi približno 7.000 prebivalcev namreč leži ob treh jezerih, ki se polnijo iz več različnih izvirov. Na referendumu, ki je trajal štiri dni, so lahko glasovali vsi prebivalci starejši od 14 let.

Mestni svet je odločitev potrdil v ponedeljek, zdaj pa mestne oblasti čaka še nekaj birokratskih ovir. A župan Hugues Grimard je optimističen in načrtuje, da bo mesto ime uradno spremenilo še pred koncem novembra.