Zaradi svobode izražanja ob glavo

FOTO: To je učitelj Samuel, ki je bil barbarsko umorjen v predmestju Pariza

S.R.
17. 10. 2020, 17.38
Posodobljeno: 18. 10. 2020, 16.48
Deli članek:

Predavanje o svobodi izražanja se je za francoskega učitelja končalo s smrtjo.

Profimedia
Samuel Paty

O včerajšnjem grozljivem umoru v pariškem predmestju, kjer je skrajnež obglavil srednješolskega učitelja, smo že poročali. Zdaj je znano tudi njegovo ime. Pod nožem domnevno 18-letnega Čečena Abdulaha Anzorova je umrl 47-letni učitelj zgodovine in geografije Samuel Paty. Anzorov naj bi pred umorom tamkajšnje šolarje celo prosil, naj mu učitelja pokažejo.

Paty je bil žrtev grozodejstva zato, ker je na začetku tega meseca svojim učencem med predavanjem o svobodi izražanja pokazal karikaturo preroka Mohameda. Kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil Nordine Chaouadi, oče 13-letnika, učenca, ki je bil takrat prisoten v razredu, je Paty vse otroke, ki so islamske vere, prosil, naj dvignejo roko. Nato jim je pojasnil, da bo pokazal karikaturo preroka, in jim svetoval, naj, v kolikor jih bo to užalilo, razred zapustijo. 13-letnik je po očetovih besedah učiteljevo gesto oziroma poziv razumel kot dejanje, ki ga je storil iz vljudnosti in spoštovanja do njihove vere, v kateri se kakršna koli upodobitev preroka Mohameda šteje za bogokletno. »To je storil, da bi otroke zaščitil in ne šokiral,« je dejal Chaouadi.

Profimedia
Samuel Paty

Vsi niso delili njegovega mnjenja

A so bili nekateri starši nad dejanjem užaljeni. Eden od staršev, oče 13-letne učenke, je na YouTubu objavil celo videoposnetek, v katerem je navedel, da je učitelj otrokom pokazal »fotografijo golega moškega,« za katerega je trdil, da je »islamski prerok,« pa poroča britanski časnik Guardian. Preostale starše je pozval, naj skupaj z njim ukrepajo zoper učitelja. Le nekaj dni po »sporni učni uri« je na šoli sicer potekal sestanek med starši, Patyjem, ravnateljem in še enim predstavnikom šolstva. »Vse je potekalo brez težav. Ni bilo kričanja ali govorjenja drug čez drugega. Udeležila se ga je moja soproga. Dejala je, da je šlo za moškega, ki je storil napako, zgodi se vsakomur,« je pojasnil Chaouadi. Včeraj je postalo jasno, da vsi niso delili njegovega mnenja. 

Francoska policija je danes že pridržala skupno devet ljudi, od tega tudi štiri sorodnike morilca Anzorova, ki ga je včeraj v posredovanju sicer ubila. Med preostalimi petimi so tudi starši enega od otrok na šoli, ki naj bi izkazali nestrinjanje z uporabo karikatur v razredu. Preostali trije so morilčevi znanci. 

Pozdravljajo njegov pogum

V Franciji so danes zlasti politiki in sindikati v šolstvu pozdravili učiteljev pogum pri rušenju tabujev v francoski družbi. Kot so dejali nekateri, je »svoboda izražanja temeljno načelo demokracije.« Jean-Remi Girard, predsednik Nacionalnega sindikata šolskih učiteljev, je pojasnil, da otroci morajo razumeti, da bogokletje lahko šokira, a je zakonito. »Živimo v Franciji v 21. stoletju in imamo učitelja, ki je bil na cesti obglavljen preprosto zato, ker je poskušal učiti,« je Girard dejal za CNews. »To je izjemno pretresljivo. Gre za barbarsko in nečloveško dejanje, napad na samo svobodo,« pa je za France24 pojasnil učitelj ekonomije Lucien Bonniere.