Slovenija

Listnata drva za toploto, Iglasta drva za kuhališče

Z.F.
17. 10. 2020, 17.23
Deli članek:

Številna gospodinjstva se pri nas še vedno grejejo na trda goriva oziroma les. Številni so si zalogo že naredili, številni bodo zalogo lesa za kurjavo še nabavili.

Dreamstime
Drva morajo biti suha in stara najmanj pol leta.

Med lesom, ki ga izbiramo za gretje in kurjenje v centralnih pečeh, se običajno znajdejo bukev, hrast in gaber. Strokovnjaki menijo, da je za kurjavo najbolje izbrati les listavcev, pri čemer pa se je dobro izogniti akaciji in kostanju, saj ne gorita dobro in ne dajeta želene temperature, povzročata pa veliko lesnega odpada in pepela. Da les dobro gori, moramo upoštevati tudi odstotek vlage. Primerna vlažnost za gorenje mora biti manjša od 20 odstotkov, česar pa ni mogoče doseči v manj kot šestih mesecih sušenja na prostem.

Kaj razkrivajo oglasi?

Pobrskali smo po različnih oglasih in spletnih platformah, ki omogočajo nakup lesa za kurjavo. Pregled oglasov nam je pokazal, da se ponudniki lotevajo različnih oblik prodaje. Od prodaje po paletah do dodanega prevoza, različne dolžine polen in cepanic … A pri pregledu in analizi cen za avgust smo pri ponudbi bukovih drv ugotovili, da med ponudbami na ravni celotne Slovenije ni bistvene razlike med ponudbo za metrska ali razžagana drva. Za nakup metrskih drv iz zimske sečnje je že praktično prepozno, saj jih je treba vsaj še nekaj mesecev po razrezu sušiti na prostem, sončnem in vetrovnem mestu. Zato je zdaj primeren čas zgolj še za cepljena polena, saj se hitreje sušijo. Če boste skladovnico pokrili ali ne, ni toliko pomembno kot to, da so drva dvignjena od tal. Toda pri nakupu cepljenih in nažaganih polen bodite previdni.

Preverite kakovost

Po navadi so na voljo zaloge mešanega lesa, med katerimi prednjači določena vrsta lesa, lahko je to bukev ali hrast. Pred nakupom, sploh če kupujete prek spleta, se raje na lastne oči prepričajte, kaj vam bo ponudnik prodal, saj sicer lahko kupite tudi mačka v žaklju. Pomembno je, da se prepričate o kakovosti lesa. Gozdno suha drva niso primerna za uporabo, saj se četrt njihove energije porabi za izparevanje vode, kar pomeni, da porabimo za enak učinek toplote vsaj 25 odstotkov več drv. Poleg tega slabo gorijo, se dimijo, puščajo kondenz, mažejo dimnik. In nasprotno, če so drva stara, so po navadi »pirava« oziroma trhla, pogosto tudi izjedena od žuželk, zaradi česar je njihova kurilna vrednost bistveno manjša.