V samoizolacijo

Potrjeno! Okužena tudi Donald in Melania Trump

S.R./STA
2. 10. 2020, 07.06
Posodobljeno: 2. 10. 2020, 09.58
Deli članek:

S koronavirusom sta okužena tudi ameriški predsednik in prva dama Donald in Melania Trump.

Reuters
Donald in Melania sta okužena.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek potrdil, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri njegovi svetovalki Hope Hicks, ki je v torek z njim potovala na prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v Cleveland. S prvo damo Melanio Trump bosta zato "začela postopek karantene", je takrat tvitnil Trump in dodal, da zdaj čakata na rezultate testov na covid-19. Danes je nato prek twitterja potrdil, da so okužbo potrdili tudi pri njima. "S prvo damo sva bila danes pozitivna na testu za covid-19. Takoj sva začela s karanteno in okrevanjem. Skozi to bova šla skupaj," je sporočil Trump.

Novico je na Twitterju sporočila tudi prva dama ZDA. "Tako kot premnogi Američani, sva tudi predsednik in jaz v karanteni doma, potem ko sva bila pozitivna na testu za novi koronavirus. Počutiva se dobro in sva preložila vse predvidene obveznosti," je zapisala. Ob tem je ljudi pozvala, naj poskrbijo za svojo varnost.

Počuti se dobro

Trumpov zdravnik Sean Conley je sporočil, da se ameriški predsednik dobro počuti, med okrevanjem pa bo ostal Beli hiši. "Pričakujem, da bo predsednik med okrevanjem še naprej brez motenj opravljal svoje naloge," je dodal v kratkem pismu. Ni pa navedel, ali imata predsednik in njegova soproga simptome covida-19.

Bela hiša je tudi odpovedala današnje Trumpovo predvolilno zborovanje na Floridi. Le 32 dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra je tudi jasno, da bo moral Trump odpovedati vrsto drugih predvolilnih dogodkov.

Trumpova diagnoza predstavlja najresnejšo grožnjo zdravju katerega od ameriških predsednikov v zadnjih desetletjih, poroča CNN. 74-letni Trump spada v najbolj ogroženo starostno skupino, v kateri se lahko pojavijo resni zapleti pri bolezni covid-19, ki je doslej v ZDA zahtevala več kot 200.000 življenj, po svetu pa več kot milijon. Trump je bil na testu za novi koronavirus pozitiven le teden dni po tem, ko je Američane pozval, naj jih covid-19 ne skrbi, saj "praktično nikogar ne prizadene" razen starejših in tistih z boleznimi srca.

Kako bo vplivalo na volivce?

Potrditev okužbe pri Trumpu pa bi bila lahko še dodaten dejavnik destabilizacije v že tako zaostrenem političnem ozračju pred novembrskimi ameriškimi volitvami, poroča CNN. Pod vprašajem je tudi naslednje soočenje predsedniških kandidatov, predvideno za 15. oktober v Miamiju. Med prvim soočenjem, ki je bilo v torek v Clevelandu, se je Trump posmehoval svojemu tekmecu, demokratu Joeju Bidnu, ker v javnosti nosi zaščitno masko in ker so njegova predvolilna zborovanja precej manjša od Trumpovih. Ameriški predsednik je le reko nosil masko in je pogosto zmanjševal pomen covida-19. 

Za zdaj ni jasno, kako bo predsednikova bolezen vplivala na predvolilne ankete. Doslej v njih vodi Biden. Po anketi RealClear Politics Biden ohranja šest odstotkov prednosti. Njegova prednost v anketah je od maja dalje večja od tiste, ki jo je imela leta 2016 kandidatka demokratov Hillary Clinton.

Razmere v ZDA

Univerza Johns Hopkins poroča, da so do četrtka v ZDA poleg skoraj 7,3 milijona okuženih potrdili skoraj 208.000 smrtnih žrtev covida-19. ZDA, ki nimajo nacionalne strategije ali načrta za boj proti pandemiji, imajo največ okuženih in mrtvih od vseh držav sveta. V ZDA je število okužb v zadnjem tednu naraslo za 0,6 odstotka v primerjavi s tednom pred tem. 

Razmere so se nekoliko izboljšale v Teksasu, kjer je trenutno na zdravljenju 3190 bolnikov s covidom-19, kar je 24 odstotkov manj kot dan prej. V New Yorku je hospitaliziranih nekaj več kot 600 ljudi, umira jih po okrog deset ali manj na dan. 

Narašča pa število okužb, in sicer je guverner Andrew Cuomo v četrtek potrdil 1300 novih. Medtem ko se je v zadnjem mesecu vračalo manj kot odstotek pozitivnih testov, jih je sedaj skoraj teden dni že več kot odstotek na dan. 

Državni nadzornik New Yorka Thomas DiNapoli je v četrtek objavil poročilo, po katerem naj bi v roku šestih mesecev propadlo kar 50 odstotkov barov ali restavracij mesta New York. DiNaplijevo poročilo za naključnega sprehajalca po mestu, ki ga zaradi pandemije ni več mogoče prepoznati, ni nobeno presenečenje. Vsaka druga restavracija je namreč zaprta. Novih barov in restavracij trenutno nihče ne odpira.