Matjaž Jereb

Vodja covid oddelka na UKC: “smo praktično zasedeni”

B.K.
1. 10. 2020, 22.17
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 22.19
Deli članek:

Trenutno imajo na navadnem oddelku infekcijske klinike hospitaliziranih 17 covid-19 bolnikov, na intenzivnem pa devet.

Bobo
Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

“Smo praktično zasedeni,” je v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal Matjaž Jereb, vodja covid-19 oddelka na kliniki za infekcijska in vročična stanja na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Na voljo imajo namreč le še eno posteljo v ambulanti za intenzivno nego in šest postelj na navadnem oddelku. A če se bo klinika prestrukturirala v covid-19 bolnišnico, kot je to storila spomladi, bi lahko sprejeli do 26 oseb na intenzivno nego in na navadni oddelek “do 45, morda 50 bolnikov.”

Pristop k zdravljenju bolnikov je sicer enak kot spomladi. Eden izmed glavnih problemov za kvalitetno oskrbo pa je čas zdravljenja bolnikov z najtežjim potekom okužbe. Ta je v povprečju daljši od 14 dni. “To omejuje število tistih, ki jih lahko sprejmemo na novo,” je razložil Jereb.

Infekcijska klinika zaenkrat sicer še vedno deluje tudi kot navadna bolnišnica, zato poskrbijo tudi za druge bolnike, ne le tiste, okužene z virusom sars-cov-2. A obseg oskrbe teh bolnikov je okrnjen. To pa pomeni dodaten pritisk na internistične in druge oddelke, je še dejal Jereb.