brez uspeha

Iz Mednarodne vesoljske postaje še vedno pušča zrak

B.K.
29. 9. 2020, 15.14
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 15.16
Deli članek:

Nasa še vedno ni odkrila izvor puščanja zraka.

Nasa
Mednarodna vesoljska postaja

Ameriška vesoljska agencija Nasa se že več tednov muči z odkrivanjem razpoke iz katere pušča zrak iz Mednarodne vesoljske postaje (ISS). To so razkrili na kratki konferenci v ponedeljek. "Do danes še vedno nismo odkrili od kod pušča," je dejal eden izmed direktorjev agencije Greg Dorth. "Ekipe še vedno preučujejo in ocenjujejo podatke."

Posadka postaje se je za konec tedna vsa preselila v ruski spalni modul Zvezda, medtem pa so odpirali in zapirali ostale module, da bi našli iz katerega pušča zrak. A doslej tega še niso ugotovili.

Puščanje sicer ni posebej nevarno za posadko, saj je relativno majhno, na postaji pa imajo cisterne s stisnjenim dušikom, s katerim lahko izravnajo tlak v prostorih.

Tako posadka kot zaposleni na agenciji so začudeni. Nasa je namreč puščanje prvič zaznala septembra lani, do danes pa niso niti korak bližje odkritju vzroka.

To je še posebej neprijetno v luče tega, da bosta konec oktobra na postajo prispeli plovili Sojuz in SpaceX Dragon, ki bosta s sabo pripeljali nove prebivalce postaje. Konec leta bo tako posadka ISS štela sedem astronavtov in kozmonavtov.