"Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti"

Pripravljajo poseben "vozni red" za upokojence, ti pa so ogorčeni

C.E./STA
29. 9. 2020, 13.08
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 14.42
Deli članek:

Na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo uredbo glede javnega prevoza, s katero želijo ranljivi starejši generaciji omogočiti čim manj stika z ostalimi potniki. Sindikat upokojencev je ogorčen.

Bobo
Sindikat upokojencev ostro nasprotuje vsakršnemu omejevanju dostopa upokojencev do storitev in že napoveduje ustavno presojo.

Z začetkom oktobra se v uk vračajo študenti. Avtobusi in vlaki bodo še bolj obremenjeni, koronarealnost pa veleva, da se ohranja fizična distanca in nošenje maske. Kako v tej gneči poskrbeti za starejše potnike? "Mislim, da bi bilo smiselno, da se takrat, ko je konica oziroma ko je preveč potnikov, starejši umaknejo. Oziroma da se tisti termin jutranje in popoldanske konice omeji," je za Televizijo Slovenija razmišljal Darko Trajanov z ministrstva za infrastrukturo.

Na ministrstvu so danes pojasnili, da pripravljajo uredbo, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi. "Zavedamo se, da gre za kompleksno in občutljivo tematiko, ki odpira številne pravne in strokovne dileme, zato bo potrebno temeljito usklajevanje, preden bo predlog uredbe nared za obravnavo in sprejem na vladi ter potem komuniciranje v javnosti," so še navedli in dodali, da vlada s predlogi ukrepov vedno stremi k zaščiti najbolj ranljivih skupin prebivalstva. 

Diskriminacija?

V Sindikatu upokojencev Slovenije so novico o pripravi uredbe, s katero naj bi po njihovih navedbah dostop upokojencem in starejšim do storitev javnega prevoza omejili na določene ure, sprejeli s presenečenjem in nejevero, so zapisali. "Doslej si nismo mislili, da je v državi, ki bi rada veljala za civilizirano in demokratično, takšna diskriminacija kateregakoli dela prebivalstva sploh mogoča," so kritični v sindikatu.

Takšna uredba bi, kot so zapisali v sindikatu upokojencev, po krivici prizadela številne starejše, ki lahko pridejo do zdravnika, banke, zavarovalnice, sodišča, upravne enote, različnih zavodov in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom.

"Veliko starejših, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva, brez javnega prevoza ne more niti v trgovino ali po drugih nujnih opravilih," so izpostavili in dodali, da jih veliko sodeluje tudi pri delu v različnih predstavniških organih, političnih strankah in organizacijah ter morajo na sestanke, tako kot zaposleni.

"Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo," so ogorčeni. Ministra Jerneja Vrtovca pozivajo, naj takšno uredbo takoj umakne iz obravnave, v primeru, da bo sprejeta, pa jo bo Sindikat upokojencev Slovenije poslal v presojo ustavnemu sodišču.