Šrilanka

Britancem so vrnili 260 ton nelegalnih odpadkov

B.K.
29. 9. 2020, 13.19
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 13.33
Deli članek:

Šrilanške oblasti so poslale 260 ton nelegalnih smeti nazaj v Veliko Britanijo.

Reuters
Zabojniki v pristanišču. Kolombo, Šrilanka.

Šrilanka je zavrnila 21 zabojnikov z 260 tonami odpadkov iz Velike Britanije, ker je pošiljka kršila mednarodno zakonodajo o transportu nevarnih snovi. V zabojnikih naj bi bile stare vzmetnice in preproge, a ko so jih odprli so v njih našli večjo količino uporabljenega sanitetnega materiala iz britanskih bolnišnic.

Pošiljka je v pristanišče v šrilanški prestolnici Kolombo prispela sicer že pred tremi leti, nazaj pa so jo poslali v soboto.

Na carini so ob tem dejali, da bodo od tistih, ki so nelegalno poslali kup smeti v njihovo državo, terjali odškodnino.

V pristaniških skladiščih se nahaja še 242 zabojnikov z britanskimi smetmi, ki naj bi prav tako vsebovali prepovedane odpadke. Šrilanške oblasti se zdaj trudijo, da bi tudi te vrnili.

Azijske države se sicer večkrat soočajo z nespoštljivim odnosom v trgovini z odpadki. Države Evrope in ZDA tja namreč večkrat tovorijo nevarne odpadke, s katerimi se ne želijo ukvarjati doma. V začetku leta je tako pošiljko težko skoraj 4.000 ton zavrnila tudi Malezija. Njihov minister za okolje Yeo Bee Yin je ob tem dejal, da naj ljudje, ki jih "dojemajo kot smetišče sveta, o tem kar sanjajo."