dokončna osamosvojitev

Kraljica Elizabeta II. ne bo več kraljica Barbadosa

B.K.
29. 9. 2020, 09.13
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 09.19
Deli članek:

Karibska država se bo otresla britanskega jarma.

Profimedia
Britanska Kraljica Elizabeta II.

Ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Karibih bo kmalu postala republika. Na Barbadosu so se namreč odločili, da bodo prihodnje leto britanski kraljici Elizbaeti II. dali nogo in iz paralmentarne ustavne monarhije postali republika.

Odločitev sicer ne bi smela biti nepričakovana. Prehod iz ustavne demokracije v republiko, ki jo mnoge karibske države dojemajo kot dobo politične odraslosti, je vladi Barbadosa že leta 1998 predlagala posebna ustavna komisija. Pet let zatem so barbadoške oblasti posnono zamenjale britansko kraljevo sodišče s svojim vrhovnim sodiščem, o politični volji za transformacijo v republikanski sistem vladanja pa je leta 2016 spregovoril takratni predsednik barbadoške vlade Freundel Stuart.

Zadeva naj bi sicer bila zrela za obravnavo, saj se barbadoški volivci za to tematiko zanimajo celo bolj kot za sicer kontroverzne teme kot so dekriminalizacija uporabe konoplje in istostoplne poroke. Premik v republiko pa naj bi spodbudilo tudi ameriško civilnodružbeno gibanje Black lives matter, zaradi katerega se domačini znova prevprašujejo o simselnosti formalne vladavine belcev na večinsko temnopoltem otoku. To najbolj dokazuje vedno širša podpora zahtevi za umik kipa britanskega mornarja Lorda Nelsona s centralnega trga v prestolnici Bridgetown. Domačini se prav tako sprašujejo o smiselnosti formalnega vazalstva kraljici, ki jim ni stopila v bran, ko so se začeli s karibskega otoka preseljevati na Veliko Britanijo. Čeprav bi po zakonu iz leta 1948 morali biti obravnavani kot notranji migranti, podobni Škotom, Ircem in Valežanom, jih britanski pravni in represivni sistem obravnava kot nezakonite migrante. Od leta 2018 so tako britanske oblasti mnoge nezakonito pridržale, jim odrekle osnovne pravice in jih deportirale nazaj domov.

"Prišel je čas, da v celoti za sabo pustimo svojo kolonialno preteklost. Barbadijci si želijo svojega vodjo države," je tako pred dnevi dejala premierka tega karibskega otoka Mia Mottley in napovedala prehod v republikanski sistem vladavine enkrat prihodnje leto.

Barbados je sicer neodvisnost od Združenega kraljestva razglasil leta 1966, a je takrat še obdržal britansko kraljico kot formalno vodjo države in guvernerja kot njenega uradnega odposlanca.