Ničesar ukradel

15-letnik do smrti pretepel starko, ker je po prvem udarcu "kričala"

R.T.
29. 9. 2020, 07.49
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 08.02
Deli članek:

Niti pred preiskovalnim sodnikom niso ugotovili motiva, ki bi 15-letnika iz Splita gnal v grozljiv umor 89-letne Helene M.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ko je v nedeljo pozno popoldan potrkal na več vrat v stanovanjskem bloku v Splitu, mu je odprla edino 89-letnica. Takoj ko so se vrata odprla, je starejšo žensko z roko udaril, tako da je padla po tleh. Sprva so menili, da ji je usodne udarce zadal s predmetom, ki ga je našel v predsobi, a ne, do smrti jo je bil z lastnimi rokami in nogami, je menda dokaj trezno pojasnil preiskovalnemu sodniku, poroča spletni portal Index. Zakaj jo je torej ubil? Slobodna Dalmacija piše, da je najstnik povedal, da preprosto zato, ker si je to zaslužila, saj da »nima kaj za kričati«.

Po umoru ni 15-letnik ničesar ukradel, čeprav je bil kar na hodniku odložen denar, plača žrtvinega sina. Ne, s krvavimi rokami je mirno zapustil blok in stopil do policijske postaje ter se predal. Sumijo, da je bil v času grozljivega dejanja pod vplivom drog, kar mora še potrditi analiza krvi.

Ker gre za mlajšega mladoletnika (oseba starejša od 14 let, ki še ni dopolnila 16 let), mu grozi vzgojni ukrep. Če bi bil leto dni starejši, bi ga čakala zaporna kazen do 50 let.