huda škoda

FOTO: Pri zahodnih sosedih močno neurje terjalo smrtno žrtev, pri severnih sneg prekril več gorskih dolin

A.S./STA
26. 9. 2020, 12.38
Posodobljeno: 26. 9. 2020, 12.39
Deli članek:

Italijo je v petek prizadelo hudo neurje. Najhuje je bilo v deželah Lombardija in Toskana, kjer so se vrstili poplave in zemeljski plazovi. Umrla je najmanj ena oseba, več je bilo poškodovanih. Iz Avstrije medtem poročajo o snegu, ki je prekril tudi več gorskih dolin.

Profimedia
Škoda na območju Neaplja na jugu Italije

Umrl je 61-letnik iz pokrajine Varese v Lombardiji, ki ga je odnesla reka, ko je ta nenadoma prestopila bregove. Kasneje so našli njegovo truplo. Ponekod v Lombardiji je padala toča, ki je povzročila hudo škodo v kmetijstvu. V Alpah na nadmorski višini nad 1900 metrov je sneg prekril več naselij.

V toskanskem obmorskem letovišču Viareggio je silovit veter podrl drevo, ki je padlo na ulico in ranilo tri osebe. Zemeljski plazovi so se sprožali predvsem v toskanski pokrajini Grosseto. Tri ljudi so prepeljali v bolnišnico, ker so jih poškodovali siloviti sunki vetra v kraju Rosignano Marittimo v bližini pristaniškega mesta Livorno, prav tako v Toskani.

Močno deževje in veter sta povzročala škodo tudi na območju Neaplja na jugu Italije.

Profimedia
Škoda na območju Neaplja na jugu Italije

Profimedia
Škoda na območju Neaplja na jugu Italije

Iz Avstrije medtem poročajo o zgodnjem prihodu ali vsaj obisku zime, saj je v številnih dolinah v petek in danes snežilo.

Pri vremenski postaji Bischofshofen na območju Salzburga, na nadmorski višini 550 metrov, so davi namerili dva centimetra novozapadlega snega, na smučišču Ramsau/Dachstein blizu Schladminga, na višini 1200 metrov, ga je bilo 12 centimetrov, v kraju Warth v deželi Predarlsko na višini slabih 1500 metrov 25 centimetrov, ponekod v visokogorju, na višinah krepko nad 2000 metrov, pa že več kot 40 centimetrov.

Sneg na višinah nad 1500 metrov nadmorske višine konec septembra sicer ni neobičajen, pojasnjujejo meteorologi.