Borba proti EU

Orban razkril svoje načrte. Mu bo Slovenija sledila?

Ž.K.
25. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Madžarski predsednik vlade je spisal esej, ki ga je objavil eden od madžarskih dnevnih časopisov. V njem je napovedal še nadaljnji odmik od EU.

Reuters
Viktor Orban se v svojih zapisih in nagovorih vedno bolj oddaljuje od EU.

Madžarski predsednik vlade vsak leto nagovori širšo javnost, njegove besede pa ne odmevajo več samo znotraj države, ki jo vodi, pač pa širom Evrope. Držav, ki ubirajo enako ali podobno pot kot Madžarska, je vedno več, med njimi v času vladanja Janeza Janše tudi Slovenija. Tudi zato sta tokratni nagovor in njegova vsebina pomembna tudi za nas. Madžarski časnik, ki je blizu Viktorju Orbanu, Magyar Nemzet, je objavil zapis, v katerem je madžarski predsednik vlade objavil, da se odpoveduje liberalnemu zahodu: »Zahod je iz gledišča Srednje Evrope izgubil svojo privlačnost,« je zapisal. Izrazil je mnenje, da ni kompatibilnosti med življenjskim slogom liberalnega zahoda in krščanskim konzervativnim vzhodom. Šel je celo tako daleč, da je poskus zbližanja, ki ga vidi v avstrijski koaliciji, označil za perverzijo.

Vedno večji razkol

Orban je zapisal, da bodo različni svetovni nazori Evropo na ekonomsko-političnem področju še bolj razdelili. Sebe je postavil v vlogo borca za konkurenčnost Evropske unije, ob tem pa omenil tudi zaveznike iz regije, kamor vedno bolj spada tudi Slovenija. Dotaknil se je tudi razlike v pristopu do izobraževanja. Tako naj bi bila nepremostljiva razlika med liberalnim pristopom zahoda in konzervativnimi krščanskimi vrednotami vzhoda: »Cilj izobraževalnega sistema je poskrbeti, da bodo otroci postali domoljubi in bodo še naprej prenašali našo tradicijo.« Dodal je še, da je naloga šol, da potrdijo seksualno identiteto, ki ji jo je bog namenil ob rojstvu, in da je mlade treba zaščititi pred teorijo spola in propagando mavričnih barv.

Vsega je kriv Soros

Kot že večkrat v preteklosti je zapisal, da so konzervativne stranke v Evropi izdale ideale krščanske Evrope in da evropske institucije služijo ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in njegovim ljudem. Posegel je celo na polje teorij zarot, ki se širijo v skrajno desničarskih krogih. Tako naj bi globalne elite poskušale s pospeševanjem migracij ustvariti »odprte etnično mešane družbe«.

Izsiljevanje

Znano je, da evropska komisija ob sprejemu proračuna in finančne pomoči zaradi koronakrize želi postaviti pogoj, da bodo do pomoči upravičene zgolj države, ki spoštujejo vladavino prava. Omenjeni pogoj je Orban v svojem eseju označil za izsiljevanje in napovedal, da, v kolikor bo pogoj obveljal, ne bo podprl evropskega proračuna. V zapisu je podprl tudi ponovno izvolitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zanimivo je, da je povezava med Trumpom in Orbanom tako močna, saj se na drugi strani Madžarska gospodarsko povezuje tudi s Kitajsko in Rusijo.

Odzivi

Politični analitiki menijo, da je le malo verjetno, da bi Madžarska glasovala proti evropski pomoči, saj je madžarsko gospodarstvo močno prizadela kriza zaradi koronavirusa, in tako kot ostale države se tudi na Madžarskem soočajo z močnim drugim valom. »Orban se strašansko boji, da bi mu zaradi pandemije in ekonomske krize padla priljubljenost,« je za nemški časnik DW, ki je objavil povzetek Orbanovega zapisa, povedal politični analitik Peter Kreko iz madžarskega think tanka.

STA
Slovenija je na zunanjem političnem področju vedno večja zaveznica Madžarske.