Zlahka na minsko polje

FOTO: Junaški podgani podelili medaljo, rešila je neznano število življenj

S.R.
25. 9. 2020, 18.23
Posodobljeno: 25. 9. 2020, 21.24
Deli članek:

Človek je človeku volk, rešuje ga nato podgana.

Reuters
Podgana Magawa rešuje življenja.

Človek podgane prej kot z junaštvom in reševanjem življenj povezuje s smrtno koso in umazanijo. Pogosto tudi neupravičeno. Kuga, leptospiroza, mrzlica lassa, tularemija in salmoneloza so sicer zlovešča imena, a glavni zlodeji v tej zgodbi so bakterije in virusi, glodavci so le njihovi trdoživi prenašalci. Podgane so zdaj vendarle dobile svojega junaka oziroma junakinjo. Magawa, podgana vrste Cricetomys gambianus, je za svojo predanost prejela zlato medaljo britanske dobrodelne veterinarske organizacije PDSA. Doslej te prestižne lovorike ni prejela še nobena pripadnica njenega rodu, Magawa pa si jo je prislužila s svojim delovanjem v Kambodži. 

Reuters
Podgana Magawa rešuje življenja.

Kot so zapisali, so ji medaljo podelili zaradi njene »predanosti k reševanju življenj v okviru iskanja in odstranjevanja smrtonosnih kopenskih min v Kambodži.« Magawa je stara sedem let, v svoji kratki karieri pa je s smrčkom izsledila 39 kopenskih min in 28 neeksplodiranih ubojnih sredstev, pri čemer je prečesala več kot 141.000 kvadratnih metrov veliko območje oziroma površino v velikosti približno 20 nogometnih igrišč, poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle.

Na območju sicer odstranjujejo ostanke brutalne državljanske vojne iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Glede na podatke kamboškega vladnega urada za odstranjevanje min CMAC bi se lahko v tleh skrivalo še do šest milijonov neeksplodiranih min. A prispevek Magawe vseeno ni zanemarljiv, šteje namreč vsako življenje. Od leta 1979 so v Kambodži zabeležili več kot 64.000 žrtev min, več kot 25.000 med njimi pa jih je danes amputirancev, kažejo podatki organizacije Halo Trust, ki se ukvarja z odstranjevanje min. 

Reuters
Podgana Magawa rešuje življenja.

Kako ji uspeva? 

Magawo, kot tudi druge glodavce v tem poslu, so izučili, da z vonjem zazna kemično spojino v eksplozivu in ob tem povsem ignorira odpadno kovino. Ko zazna nekaj sumljivega, na rahlo popraska po površju in s tem na mino opozori človeka. Usposabljanje traja približno leto dni. Kako podgana preživi, kjer bi čovek klonil? Trik je v telesni teži. Magawa tehta pičlih 1,2 kilograma in v dolžino meri 70 centimetrov, zato se lahko mirno sprehodi čez mino. Zavidljiva je tudi njena hitrost, saj lahko v manj kot pol ure prečesa območje, veliko kot igrišče za tenis. Človek z detektorjem kovin bi za enak podvig potreboval štiri dni, še poroča Deutsche Welle.

Magawo sicer kmalu čaka zaslužena upokojitev, je namreč že v letih. Podgane vrste Cricetomys gambianus povprečno živijo osem let.

Reuters
Podgana Magawa rešuje življenja.