Bojijo se, kaj bo prinesla noč

FOTO: Ne Vipava, hudourniki so odnašali vse pred seboj in zalivali objekte, za kmetijo nastalo pravo jezero ...

S.R.
25. 9. 2020, 19.39
Posodobljeno: 25. 9. 2020, 19.41
Deli članek:

Vreme jo je danes zagodlo predvsem na območju severne Primorske, kjer se zdaj bojijo, kaj bo prinesla noč, saj so napovedane nove padavine.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Za kmetijo v Brjah je nastalo pravo jezero

Na območju severne Primorske so se že zjutraj in v dopoldanskem času srečali z besom narave. Tudi popoldne pa ni prineslo olajšanja. 

Zadnje deževje je največ preglavic in škode povzročilo na širšem goriškem področju, in sicer v občinah Ajdovščina, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica in mestni občini Nova Gorica, so sporočili iz štaba Civilne zaščite severne Primorske. Pripadniki civilne zaščite so imeli polne roke dela, saj so celotno popoldne preverjali stanje na terenu, črpali vodo iz kletnih in drugih prostorov ter predvsem spremljali stanje zemeljskih plazov in podorov. Na nekaterih mestih so ogroženi tudi objekti.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Podor pod hišo v naselju Tabor (nad naseljem Potok v mestni občini Nova Gorica).

Tako so denimo s folijo prekrili podor pod hišo v naselju Tabor (nad naseljem Potok) pri Dornberku v mestni občini Nova Gorica. V okolici tega podora so se že v preteklosti pojavljali številni plazovi in podori. V Dragi, drugem naselju pri Dornberku, je zemeljski plaz zadel farmo za vzrejo kokoši nesnic in podrl eno izmed sten. Na srečo je bil objekt prazen, saj so ravno pred dnevi oddali 12.000 mladih kokoši, pri čemer je gospodar farme pojasnil, da v zadnjih 50 letih na tem mestu ni bilo podobnega plazu.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
V naselju Draga je zemeljski plaz »pridrvel« do farme za vzrejo kokoši nesnic, ki je bil na srečo prazen.

V Lokah pri Novi Gorici je voda zalila proizvodni obrat Peloz, še sporočajo iz štaba. Dodajajo, da je obilno deževje ogromno preglavic povzročilo tudi krajem v občini Renče Vogrsko. "Tokrat ni bila glavni vir težav reka Vipava, ampak številni okoliški hudourniki, ki so odnašali vse pred seboj in zalivali objekte," so zapisali. Na srečo je reka Vipava vsaj v večjem delu ostala v strugi tudi v občini Miren Kostanjevica.

Na območju občine Ajdovščina so na terenu pripadniki gasilskih zvez Ajdovščina in Vipava ter tudi vseh drugih društev, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Za kmetijo Čebron v Brjah, kjer se običajno pase več kot 200 glav živine, je nastalo pravo jezero. Naravni požiralnik, kamor se običajno steka voda in nato odteče v reko Vipavo, je namreč povsem zamašilo. Voda je naraščala, poplavila tudi skladiščeno krmo in se bližala živalim. Kot smo že poročali, so zato iz regijskega skladišča CZ pripeljali visoko zmogljiva muljno črpalko, ki omogoča črpanje 15 kubičnih metrov vode na minuto. S pomočjo te črpalke se je stanje vsaj za zdaj zelo izboljšalo. Na udaru hudournikov je bila sicer tudi industrijska cona v Batujah, pozno popoldne pa je nekatere kraje pobelila še toča, še pojasnjujejo ter dodajajo, da se na najbolj prizadetih območjih bojijo, kaj bo prinesla noč in napovedane nove padavine.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Zmogljiva muljna črpalka na kmetiji Čebron v Brjah (občina Ajdovščina).