nič več facebooka in instagrama?

Facebook grozi EU zaradi prepovedi pošiljanja podatkov v ZDA

B.K.
21. 9. 2020, 10.25
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 11.03
Deli članek:

Iz Facebooka sporočajo, da ne vedo, ali bodo evropskim uporabnikom še lahko ponujali družbeni omrežji Facebook in Instagram.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Irska Komisija za zaščito podatkov (DPC) je nedavno Facebooku naložila, da mora zaustaviti vse prenose podatkov uporabnikov iz Evropske unije na strežnike v Združenih državah Amerike. Odločitev komisije je za Facebook obvezujoča za vse storitve v EU, saj podjetje vse pravne zadeve za evropski trg ureja na Irskem.

Komisija za zaščito podatkov, ki je pristojni organ za regulacijo zaščite podatkov za Facebook na evropskem trgu, je svojo prepoved sicer utemeljila na julijski odločitvi Evropskega sodišča (ECJ), ki je dosodilo, da ZDA ne zagotavljajo ustrezne zaščite podatkov iz EU.

Najbolj razširjeno družbeno omrežje na svetu se je na odločitev že pritožilo, a irsko visoko sodišče je odločilo, da ukaz DPC za Facebook velja do novembra, ko bo sodišče v celoti ocenilo odločitev komisije.

"Facebooku ni janso, kako bi v teh okoliščinah lahko še naprej zagotavljal storitve Facebook in Instagram v Evropski uniji," so ob tem sporočili iz ameriškega podjetja.