»Imamo dovolj prostora«

FOTO: Tisoče protestnikov od vlade zahtevalo, da sprejme več migrantov z Lezbosa

S.R.
21. 9. 2020, 08.59
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 09.00
Deli članek:

Vlado pozivajo, naj ne onemogoča prizadevanj na lokalni in deželni ravni ter naj sprejme večje število migrantov iz požganega centra za migrant Moria.

Profimedia
Protest v Berlinu.

Na ulica Berlina se je včeraj zbralo približno 5000 protestnikov. Ti so od nemške vlade zahtevali več solidarnosti z migranti, ki so po požaru v prenatrpanem centru za migrante Moria na grškem otoku Lezbos začasno ostali brez strehe nad glavo. Vlado pozivajo, naj ne onemogoča prizadevanj lokalnih in deželnih vlad, ki so izrazile željo sprejeti več migrantov, ter predvsem, naj jih večje število sprejmejo tudi na državni ravni.

Profimedia
Protest v Berlinu.

»Imamo dovolj prostora« in »nikogar ne pusti za seboj« sta bila le dva zapisa, ki sta krasila transparente protestnikov. Protest je sicer organiziralo več organizacij za človekove pravice, podobni shodi pa so potekali tudi v Kolnu, Münchnu, Leipzigu in Parizu. 

Kot smo že poročali, je na Lezbosu na začetku meseca brez strehe nad glavo ostalo več kot 12.000 migrantov. Požar je v protest proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa podtaknila manjša skupina mlajših migrantov iz Afganistana, ki so jih že aretirali. Kot poroča nemška radiotelevizija Deutsche Welle, so približno 9000 migrantom že zagotovili začasno namestitev.

Profimedia
Protest v Berlinu.

Nemška vlada je sprva odločila, da bo Nemčija v okviru vseevropske pobude sprejela do 150 mladoletnikov brez spremstva, a je nato prejšnji teden sporočila, da bodo sprejeli 408 družin z otroki, skupaj približno 1500 migrantov, ki se trenutno nahajajo na različnih grških otokih in ki so že pridobili status mednarodne zaščite.