obsežna akcija

Dva hrvaška poslanca aretirali zaradi suma korupcije

B.K./STA
18. 9. 2020, 20.00
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 20.01
Deli članek:

Hrvaška policija je danes zaradi suma korupcije prijela župana Velike Gorice in Nove Gradiške, Dražena Barišića (HDZ) in Vinka Grgića (SDP), ki sta tudi poslanca v hrvaškem parlamentu.

STA
Fotografija je simbolična

Današnji aretaciji sta nadaljevanje akcije, v kateri so v četrtek prijeli več oseb, med njimi tudi dolgoletnega šefa javnega podjetja Janaf Dragana Kovačevića.

Draženu Barišiću in Vinku Grgiću so v hrvaškem saboru danes najprej odvzeli poslansko imuniteto, potem pa je bila možna tudi njuna aretacija. V HDZ so že zamenjali Barišića z njegovim namestnikom v parlamentu, medtem ko Grgić zaenkrat ostaja poslanec SDP.

Prvoosumljeni je Krešo Petek iz podjetja Elektrocentar Petek, ki naj bi s podkupninami Kovačeviću, Barišiću in Grgiću zagotovil, da bi njegovo podjetje z javnim podjetjem Janaf, pa tudi z mestno upravo in mestnimi podjetji v Veliki Gorici in Novi Gradiški sklenilo donosne posle. V malverzacije je vpletenih še devet ljudi.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je v četrtek objavil, da prijete osebe bremenijo zlorabe položaja in pooblastil, podkupovanja ter pomoči pri kaznivih dejanjih. Za deset akterjev so zahtevali pripor.

Aretacije politikov in podjetnikov, med katerimi so tudi člani HDZ, vključno s prvoosumljenim Petkom, je danes komentiral tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković. Dejal je, da so prijetja dokaz aktivne vladne politike, ki ima ničelno toleranco do korupcije, ne glede na ime in priimek, položaj ali stranko.

Hrvaški mediji so poročali, da je policija prijetim sledila približno leto dni. Aretirali so jih, potem ko naj bi Kovačevića nekdo iz krogov pri preiskavi v sredo zvečer obvestil, da mu grozi prijetje. Kovačević naj bi nato poskusil uničiti del dokazov.

Danes so odvzeli poslansko imuniteto tudi županu Požege Darku Puljašiću (HDZ), ki je bil že kot župan obtožen zaradi domnevnih finančnih malverzacij in ponarejanja dokumentov pri projektu prenove ene od osnovnih šol. V saboru so danes tako brez poslanske imunitete ostali trije poslanci, ki so bili izvoljeni v sabor na julijskih parlamentarnih volitvah.