nejasna pravila

Kacin pojasnjeval sklep vlade, ki še ni bil sprejet, NIJZ ne priporoča mask med poukom, šole zmedene

B.K.
18. 9. 2020, 19.18
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 19.53
Deli članek:

Kacin pravi eno, NIJZ drugo, učitelji in vzgojitelji pa se držijo za glavo.

Jure Zauneker/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

STA
Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin je danes med pojasnjevanjem sklepa vlade o obvezni uporabi zaščitnih mask dejal, da bodo te obvezne tudi med poukom, za učence od 7. razreda dalje. Obvezne pa bodo tudi za vse učitelje in vzgojitelje, je dejal. A Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ima na strani drugačna priporočila.

NIJZ za otroke do vključno 5. leta starosti mask še vedno ne priporoča, za otroke od 6. do 11. oziroma od vključno 12. leta pa priporočila ostajajo nespremenjena, se pravi jih priporočajo le v skupnih prostorih, kot sta denimo avla in jedilnica.

Šolska ministrica Simona Kustec je kasneje pojasnila odlok vlade. Za TV Dnevnik je dejala, da "otroci od sedmega razreda dalje nosijo maske takrat ko prehajajo po šolah, takrat ko so v mešanih skupinah in če so v svoji skupini takrat, ko ni možna razdalja meter in pol v samih prostorih."

Učitelji in vzgojitelji ogorčeni

Učitelji in vzgojitelji so danes izrazili že ostre proteste proti tem novim pravilom. Označili so jih za neživljenjske. Vzgojitelji v vrtcih se bojijo za razvoj otrok, saj je za predšolskega otroka pomembno, da vidi mimiko obraza, saj razume besedišče zgolj v kontekstu, je danes dejala Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Zelo so ogorčeni tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj pravi, da njihovi telefoni danes pregorevajo, sa prejemajo ogorčene klice učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih, ki opozarjajo, da je govoriti pod masko šest ur na dan nemogoče. To je danes, ironično, izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs, ko je na obravnavi njegove interpelacije v Državnem zboru, med svojim govorom dejal: “Težko govorim z masko.”

Televizija Slovenija
Tudi Hojs je danes iz prakse ugotovil, da je govor z masko težaven.

Ravnatelji v šolah in vrtcih do tega trenutka še niso prejeli natančnih navodil, kaj in kako v ponedeljek, večinoma pa so do tega, kar vedo, še zelo zadržani. Ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja je za STA povedal, da imajo šole vse informacije le iz medijev in objave na spletni strani vlade.

"Navodil s strani resornega ministrstva še nismo dobili, predvsem pa si želimo bolj natančnih strokovnih pojasnil za učitelje, dijake in starše, pa definicije izjem, saj npr. dijaki in zaposleni z astmo ali kakšnimi drugimi zdravstvenimi težavami, mask naj ne bi nosili. Na vsak način pa je pred nami pester konec tedna," je dejal Deleja.

"Učitelji že zdaj ugotavljajo, da je poučevanje z maskami nemogoče, predvsem pri tujih jezikih, saj se otrok ne sliši dovolj dobro, otroci pa ne vidijo učiteljeve dikcije. Razumem ukrepe za zajezitev epidemije, a trenutno zamišljeni so popolnoma nesprejemljivi," pa je v izjavi za STA dejala ravnateljica OŠ Danile Kumer v Ljubljani Mojca Mihelić.