Poljski tožilci si prizadevajo za aretacijo treh ruskih kontrolorjev letenja na letališču Severny, nedaleč od mesta Smolensk – prepričani, so, da so leta 2010 namerno povzročili strmoglavljenje letala, v katerem je umrl poljski tedanji predsednik Lech Kaczynski.

letalska nesreca, smolensk, lech Kaczynski
Profimedia
Razbitine letala

Jaroslaw Kaczynski, Lech Kaczynski,
Reuters
Jaroslaw Kaczynski ob 6. obletnici strmoglavljenja letala, v katerem je umrl njegov brat dvojček in takratni poljski predsednik Lech Kaczynski.

Kaczynski in njegova žena sta bila med 96 ljudmi na krovu letala, ko je to 10. aprila 2010 med pristajanjem v gosti megli strmoglavilo na omenjenem letališču. Obe preiskavi, ruska in poljska, sta prišli do enakega zaključka: za strmoglavljenje je bil kriv pilot in ne tehnična napaka. Poljski predsednik se je v Smolensku nameraval udeležiti 70. obletnice Katinskega pokola, kar bi pripomoglo k izboljšanju odnosov med državama.

Predsednikov brat dvojček Jaroslaw že od samega začetka vztraja pri ruski zaroti. Poljska javnost mu je, kot kaže, prisluhnila. Raziskava, opravljena letos, je pokazala, da je strmoglavljenje za 44 odstotkov Poljakov »aktualna problematika«, kar se tiče odnosa med Varšavo in Moskvo. In čeprav Jaroslaw ni bil izvoljen na kakšno politično funkcijo, predseduje vladajoči stranki Zakon in pravičnost, ki je na oblasti od leta 2015.

Trenutne obtožbe temeljijo na trditvi poljskih preiskovalcev iz leta 2018, da so v razbitinah letala našli sledi eksploziva.