koronakriza

Strogi ukrepi Novo Zelandijo pahnili v hudo recesijo

A.S.
17. 9. 2020, 08.05
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 08.12
Deli članek:

Novo Zelandijo so ukrepi, ki jih je tamkajšnja vlada sprejela za preprečevanje širjenja koronavirusa, pahnili v najhujšo recesijo v zadnjih desetletjih.

Profimedia
Novo Zelandijo je tudi Svetovna zdravstvena organizacija izpostavljala kot zgled drugim pri "uspešnem izkoreninjenju prenosov v skupnosti".

Nova Zelandija je zabeležila bolj strm padec BDP kot Avstralija, kjer so bili ukrepi manj restriktivni. 

Bruto domači proizvod (BDP) se je med aprilom in junijem, potem ko je Nova Zelandija zaprla svoje meje, skrčil za 12,2 odstotka. Gre za prvo recesijo, v kateri se je država znašla po globalni finančni recesiji in najhujšo od leta 1987 (začetek izračunavanja statistike).

Novi Zelandiji je virus skoraj uspelo izkoreniniti s strogo karanteno, ki so jo uvedli že konec marca, ko je bilo v državi okuženih približno 100 ljudi, 11. avgusta pa so spet po več kot sto dneh potrdili prvi primer lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom. Državo je tudi Svetovna zdravstvena organizacija izpostavljala kot zgled drugim pri "uspešnem izkoreninjenju prenosov v skupnosti".

Na Novi Zelandiji je med koronakrizo povsem propadel njihov mednarodni turizem, država pa je zaradi tesno zaprtih meja postala še bolj »izolirana od zunanjega sveta.« 

Zaradi omejevanja širjenja koronavirusa je vlada z premierko Jacindo Ardern na čelu prestavila volitve, in sicer za štiri tedne na 17. oktober. Zagotovo pa bodo pred odločanjem volilvcev kamen spotike tudi neugodne ekonomske razmere. 

Finančni minister Grant Robertson je sicer prepričan, da so BDP podatki boljši, kot so sprva pričakovali in napovedal okrevanje države.