Očitno ne

Je Vučić sploh vedel, kaj podpisuje?

B.K.
8. 9. 2020, 10.03
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 10.28
Deli članek:

Obljuba srbskega predsednika, da bo Srbija veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva prestavila v Jeruzalem, je dvignila marsikatero obrv.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić v Beli hiši ob podpisu sporazuma s Kosovom.

Evropska unija je v ponedeljek izrazila “resno zaskrbljenost in obžalovanje” zaradi zaveze Beograda, da bo svoje veleposlaništvo v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem. Zavezo je v sklopu dogovora s kosovskim premierjem Avdullahom Hotijem v Beli Hiši v Washingtonu podpisal srbski predsednik Aleksandar Vučić, pod budnim očesom ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Evropska unija je še vedno zavezana rešitvi dveh držav, po kateri bi Jeruzalem pripadel tako Izraelu kot načrtovani palestinski državi, zato so “kakršni koli diplomatski koraki, ki bi lahko postavili pod vprašaj skupno stališče EU do Jeruzalema, zelo zaskrbljujoči in obžalovanja vredni," je srbsko zavezo komentiral tiskovni predstavnik EU za zunanje zadeve Peter Stano. EU namreč pričakuje, da države kandidatke za vstop v unijo uskladijo svoja zunanjepolitična stališča s skupnimi v Uniji.

Sploh niso vedeli, kaj podpisujejo

A srbska delegacija v Washingtonu naj sploh ne bi vedela, da podpisujejo politični dokument, je za srbsko tiskovno agencijo Beta dejala nekdanja srbska diplomatka v Moskvi Jelica Kurjak. O sporazumu srbski parlament ni razpravljal, prav tako ga ni pretehalo “nobeno kompetentno državno telo”. Pred odhodom v Washington so srbski mediji poročali, da bo Vučić tam podpisal gospodarski sporazum s Kosovom, ko pa je delegacija tja prispela, so pred njih postavili “dokument z več političnimi tematikami, o katerih sploh ni bilo nobene razprave,” je dejala Kurjakova.

To bi lahko potrdil tudi posnetek podpisa sporazuma, v katerem Vučić, ko iz Trumpovih ust sliši, da se je Srbija zavezala, da bo prestavila svoje veleposlaništvo v Izraelu, hitro prelista dokument pred njim in začudeno pogleda enega izmed kolegov.

Kasneje je Vučić evropskim novinarjem pojasnil, da se trudijo, da bi se kar najbolje uskladili"z evropskimi deklaracijami in resolucijami,"  a da imajo tudi "svoje lastne interese."

Sestanek v Beli hiši po mnenju Kurjakove znova potrjuje, da ”Srbija nima vladnih služb, ki bi bile sposobne opravljati svoje delo, vse zunanje in notranje zadeve pa so le rzultat politike osebnosti, ki jo predstavlja Vučić.” Ob tem je nekdanja diplomatka opozorila, da podpisani dokument ni pravno zavezujoč, saj ne gre za mednarodno pogodbo, ki bi jo morale ratificirati srbske institucije. Dogovor pod pokroviteljstvom ZDA je torej lahko ničen.