spor na meji

Indijski in kitajski vojaki v Himalaji spet posegli po orožju

B.K.
8. 9. 2020, 08.28
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 11.24
Deli članek:

Kitajske oblasti so indijske vojake na sporni meji v Himalaji obtožile nove provokacije.

Profimedia
Jezero Pangong leži na nadmorski višini 4225 metrov.

Indijske čete so "nezakonito prestopile črto nadzora na južnem bregu jezera Pangong in sprožile opozorilne strele proti patrulji kitajskih sil," je v torek dejal kitajski polkovnik Zhang Shuili, tiskovni predstavnik Ljudske osvobodilne vojske. Kitajski vojaki so bili zato "prisiljenu v protiukrepe za stabilizacijo razmer", je dejal Zhang, a ni pojasnil za kakšne protiukrepe naj bi šlo. "Indijsko obnašanje krši sporazum med obema stranema in stopnjuje napetosti. Gre za resno vojaško provokacijo," je še dejal Zhang in pozval Indijce, naj se umaknejo.

Indijska vojska je medtem zanikala, da naj bi indijski vojaki prestopili mejo.

Indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar je sicer v ponedeljek, še pred zadnjim incidentom, razmere ob meji označil za "zelo resne". Jaishankar se bo verjetno s kitajskim zunanjim ministrom Wangom Yijem srečal konec tedna v Moskvi, ob robu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje.

Zadnji spor prihaja le nekaj dni po tem, ko sta se indijski obrambni minister Rajnath Singh in njegov kitajski kolega general Wei Fenghe po daljši razpravi v Moskvi dogovorila za omilitev napetosti.

Kitajsko-indijski odnosi vzdolž 3488-kilometrske črte dejanskega nadzora so napeti že vse od junija, ko so se vojaki obeh strani spopadli s pestmi in kiji, v spopadu pa je bilo ubitih vsaj 20 indijskih vojakov. Tako Indija kot Kitajska sta v bližino meje premaknili na tisoče vojakov, tankov, topništva in letal.