Aretirali osumljenca za pošastna dejanja

Brezposeln 50-letnik je bil v Nemčiji »znan po napadih na živali«

R.T.
8. 9. 2020, 08.46
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 08.59
Deli članek:

Na vzhodu Francije so aretirali 50-letnega moškega, ki naj bi pohabil več konjev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francoska policija je včeraj sprva poročala, da se je za moškima, ki sta osumljena več brutalnih napadov na konje, izgubila vsaka sled. Iskalna akcija se je začela, ko je na dogajanje avgusta opozoril nek konjerejec v bližini Dijona, ki je dvojico zalotil pri pošastnem opravilu. V noči na nedeljo ju je nato na svojem pašniku zasačil drug konjerejec, moška pa je začelo iskati 40 policistov, ki so si pomagali s psi in helikopterjem. Včeraj so nato v kraju Nambsheim v bližini francosko-nemške meje le aretirali 50-letnega moškega.

V Franciji so letos zabeležili približno 30 brutalnih napadov na konje, številni med njimi so v napadih poginili, nekateri pa so ostali za vedno pohabljeni. Več konjem so namreč porezali ušesa ali pohabili genitalije. V enem primeru v kraju Peux-au-Bois je lokalni kopitar Remy Marehcal za tiskovno agencijo Reuters pojasnil, da je julija nekemu poniju nekdo iztaknil očesi, avgusta pa nato poškodoval še dva konja.

Gendarmerie de l'Yonne
50-letnika naj bi končno izsledili na podlagi fotorobota.

V enem zadnjih incidentov konec avgusta je nato v zavetišču za živali na območju vasice Villefranche-Saint-Phal v departmaju Yonne nekdo pohabil dva ponija in poškodoval še enega konja. Lastnik Nicolas Demajean je na kraju zalotil dva moška, ki sta ga napadla z nožem in nato zbežala. Nov napad se je nato v noči na nedeljo zgodil v regiji Côte-d’Or, ko je napadalca znova presenetil konjerejec. Uspela naj bi poškodovati enega konja, nato sta zbežala, začela pa se je obsežna iskalna akcija. Na podlagi opisa Demajeana so nato policisti v primeru enega osumljenca izdelali fotorobota, s pomočjo katerega so ga včeraj prijeli.

Francoska policija je konjerejce v preteklosti že opozarjala, naj stvari ne jemljejo v svoje roke in da napadi najverjetneje niso delo enega samega človeka. So jim pa svetovali, naj bodo pozorni na dogajanje na svojih posestvih in kar koli sumljivega prijavijo policiji. Policija motiva za napade še ne pozna, hišna preiskava na domu osumljenca pa zaenkrat ni obrodila sadov, a morajo po navedbah tožilstva »pregledati veliko digitalnega gradiva.« Prijeti osumljenec, ki je brezposeln, naj bi bil sicer v Nemčiji »znan po napadih na živali,« je še pojasnil tožilec. Oblasti kot možen motiv sicer omenjanjo tudi satanistične rituale.