strup

Mikroplastiko našli tudi v človeških organih

B.K.
18. 8. 2020, 11.13
Posodobljeno: 18. 8. 2020, 11.15
Deli članek:

Znanstveniki so z novo tehniko odkrili sledove mikroplastike v človeškem tkivu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Mikroplastika – izjemno majhni plastični delci – je onesnažila seloten svet, od snežnih planjav Arktike do najglobljega morskega dna. Delce mikroplastike so znanstveniki že našli v truplih mrtvih živali, kljub temu, da je jasno, da jih uživami in dihamo tudi ljudje, pa njihov kvarni učinek doslej še ni bil preučen.

Zdaj je ekipa ameriških znanstvenikov odkrila tehniko, s katero lahko v vzorcih tkiva človeških organov izsledijo mikroplastiko (plastične delce manjše od petih milimetrov) in tudi nanoplastiko (plastične delce manjše od stotinke milimetra), poroča britanski časnik The Guardian.

Analitična metoda naj bi bila sposobna identificirati več deset tipov plastičnih mikrodelcev in nanodelcev, med drugimi tudi PET in BPA, ki sta zelo razširjeni obliki plastike, saj iz njiju proizvajajo plastenke za pijačo. Znanstvenike še posebej skrbi slednja, saj je bilo ugotovljeno, da BPA vpliva negativno na razvoj in reprodukcijo pri živalih.

Več raziskav je že potrdilo, da ljudje v povprečju vdihnemo 50.000 delcev mikroplastike letno. Najhuje je v velikih mestih. Lani je titulo za mesto, najbolj onesnaženo z mikroplastiko, dobila britanska prestolnica London.