Na dobri poti

Otrok, ki ga je z razgledne ploščadi vrgel avtistični najstnik, lahko malo hodi, uči se tudi brati

A.S.
18. 8. 2020, 10.29
Posodobljeno: 18. 8. 2020, 10.36
Deli članek:

Dečkovo zdravstveno stanje se počasi izboljšuje.

Profimedia
Dečka je vrgel z razgledne ploščadi v desetem nadstropju londonske galerije moderne umetnosti Tate Modern.

Spomnimo:

Sedaj 18-letni Londončan Jonty Bravery je lanskega avgusta z razgledne ploščadi v desetem nadstropju londonske galerije moderne umetnosti Tate Modern vrgel komaj šest let starega francoskega dečka in se od ograje nato umaknil z nasmehom na ustih. Zaradi poskusa umora – otrok je padec namreč preživel – bo moral v zaporu preživeti najmanj 15 let, verjetno pa nikoli več ne bo okusil svobode.

Profimedia
Jonty Bravery

Bravery ima sicer motnjo avtističnega spektra, vrhovna sodnica Maura McGowan pa je konec junija ob izreku kazni navedla, da  napada ni mogoče pojasniti zgolj z njegovo motnjo. Nadzorne kamere so kmalu po incidentu razkrile, da je Bravery otroka brez oklevanja odnesel do ograje in ga vrgel v globino. Ta je z glavo naprej pristal 30 metrov nižje na strehi petega nadstropja. Svoje okrutno dejanje je storilec priznal, otrok pa je pristal na invalidskem vozičku. 

Vse doslej ni bilo znano, ali bo še kdaj lahko hodil. Britanski mediji pa sedaj poročajo, da je deček vikend lahko preživel zunaj prostorov bolnišnice. Kot kaže, se njegovo zdravstveno stanje počasi izboljšuje. Čeprav še vedno večino časa preživi na invalidskem vozičku, sta njegova starša sporočila, da fant ob pomoči lahko prehodi nekaj metrov, začel se je tudi vzpenjati po stopnicah. Povedala sta tudi, da se je njegov spomin izboljšal ter da sedaj skuša peti in se uči spet brati.